09-01-2018

Opština stavila hipoteku na više od 100 stanova

Osiguranje da će naplatiti poreski dug od svih obaveznika iz Rusije, Ukrajine i državljana drugih republika bivšeg Sovjetskog saveza, Opština Budva je dobila tako što je stavila hipoteku na više od 100 stanova i poslovnh prostora.

Opština stavila hipoteku na više od 100 stanova | Radio Televizija Budva

S obzirom da je do vlasnika teško, ponekad i nemoguće doći, jer najčešće žive u Rusiji, ili Ukrajini, iz gradske uprave tvrde da je ovo bio jedini način da se zaštite od toga da dug zastari.

Dugovanja nisu mala, uglavnom iznose i desetine hiljada, a rješenja da moraju platiti dug uruče im se poštom.

Kako je za Vijesti kazao sekretar za finansije Petar Odžić, zbog otežanih uslova naplate poreza koju postoji za ove inostrane državljanje, možda će u budućnosti dolaziti i do prodaja nepokretnosti radi naplate duga. Za crnogorske državljane poreska potraživanja se naplaćuuju preko javnih izvršitelja, što kod drugih nije moguće.

Odžić je naglasio da je lani ostvarena procentulano veća naplata poreza, ukupno 17 miliona eura, ali da još ima dosta mjesta za poboljšanja, u evidentiranju objekata i prinudnoj naplati.

“Naplata poreza je na jako zadovoljavajućem nivou. Nema prema kome nije neki pravni lijek upotrijebljen - zaključak o prinudnoj naplati, hipoteka ili blokada računa. To je rezultiralo da i pored 30 odsto manjeg razreza imamo izvrsnu naplatu. Već sada možemo reći da će u 2018. biti rigoroznija prinudna naplata, fizičkim licima preko izvršitelja, a pravnim preko blokade računa”, kazao je Odžić.

Građani država bivšeg Sovjetskog saveza, prije svih Rusi i Ukrajinci, vlasnici su više od 2.000 nekretnina na području Budve. Mnogi od njih godinama ne dolaze u Crnu Goru, a često izdaju stanove i pokušavaju da prodaju nekretnine.