14-09-2022

Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje: Upozorenje na nestabilne vremenske prilike u petak i subotu

U cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore, Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova za petak i subotu izdao je upozorenje da će područje Crne Gore biti pod jakim uticajem ciklona sa hladnim atmosferskim frontom, saopšteno je iz Opštinskog Tima sa zaštitu i spašavanje Opštine Budva.


Foto: Arhiva, portal RTV Budva

Kako su kazali iz Opštinskog Tima, ovaj meteorološki sistem usloviće nestabilno vrijeme sa obilnom kišom, i jakim kratkotrajno i olujnim udarima južnog vjetra.

"U primorskim predjelima, u planinskom zaleđu Jadrana, u centralnim i zapadnim predjelima očekuje se obilna kiša, a u višim predjelima na sjeveru i duž obale jak na udare olujni vjetar južnih smjerova. Takođe, potencijalno moguće su olujno-vremenske nepogode (olujni oblaci sa jakom kišom, kratkotrajno jakim olujnim vrtložnim udarima vjetra i jake grmljavinske procese sa pojavom grada) i sa visokim rizikom od grmljavina-udara groma", naveli su iz Opštinskog tima.

Upozorili su da ova meteorološka situacija na primorju, u planinskom zaleđu obale i centralnim predjelima može da generiše kratkotrajne probleme.

"Zbog naglog priliva obilne količine vode, sa visokim rizikom od „flashfood“ efekta, naročito gdje je narušeno ili spriječeno oticanje vode, na bujičnim tokovima i na saobraćajnicama. Na mjestima gdje su vršeni ili su u toku ozbiljni građevinski zahvati i na mjestima gdje je narušena prirodna povezanost tla moguća su fragmentirana klizišta-bujični nanos materijala.
Takođe, kratkotrajno moguće je otežano obavljanje svakodnevnih redovnih aktivnosti, mogući prekid ili otežano funkcionisanje infrastrukturnih sistema (sve vrste saobraćaja, elektroenergetski sistem za prenos i distibuciju el. energije, telekominikaciona infrastruktura i sl)", saopštili su oni.