04-08-2023

Opštinski tim za zaštitu i spasavanje: Upozorenje na vremenske prilike koje se očekuju tokom vikenda

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP Crne gore je u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Goreje izdao upozorenje uticaj ciklona koji će usloviti promjenu vremena i nestabilne vremenske prilike.

Opštinski tim za zaštitu i spasavanje: Upozorenje na vremenske prilike koje se očekuju tokom vikenda | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay

Na osnovu izvještaja i upozorenja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Cme Goreb(ZHMS) za subotu, 5.8. i nedelju 06.08., očekuje se uticaj ciklona koji će usloviti promjenu vremena i nestabilne vremenske prilike, saopšteno je iz Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje.

Na teritoriji Crne Gore i u oblasti južnog Jadrana (obalni dio), u pojedinim mjestima očekuje se obilnija količina kiše, takođe moguć je i buran razvoj grmljavinskih oblaka sa uslovima za lokalnu pojavu vremenskih nepogoda praćenih gradom.

Pored kiše, u zoni grmljavinskih oblaka, moguć je jak, na udare i olujni vjetar.

Duž obale jači talasi -more talasasto, lokalno moguće i jače talasasto.

Tokom dana osjetan pad temperature vazduha.

Kao posljedica obilne kiše lokalno su mogući kratkotrajni problemi sa obilnom količinom vode flashflood efekti. Posebno u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje presecaju planinske kosine.

Zbog svega navedenog potrebno je podići stepen operativne spremnosti na viši nivo.

Apeluje se na građane Budve i goste koji borave na teritoriji naše opštine da prilagode svoje aktivnosti u skladu sa trenutnom meteorološkom situacijom, da svoja vozila parkiraju na bezbednim mjestima, kako ne bi došlo do eventualnih oštećenja istih.

"Takođe upućujemo apel da svoja vozila ne parkiraju u koritu rijeke Grđevice kako ne bi došlo do oštećenja istih u slučaju bujičnih poplava", kazali su iz Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje.