24-04-2021

Orasi, najbolja prevencija ubrzanog starenja i izvor vitamina E

Orašasti plodovi su izuzetno zdravi jer obiluju esencijalnim masnim kisjelinama, vitaminima, posebno vitaminom E i ostalim važnim nutrijentima.

Orasi, najbolja prevencija ubrzanog starenja i izvor vitamina E | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Istraživanje provedeno u SAD na više od 34.000 žena u njihovim kasnim 50-im i ranim 60-im pokazalo je da postoji uska veza između oraha i usporavanja starenja.

Sve ispitanice odgovarale su na pitanja o ishrani, tjelesnom zdravlju i pamćenju. Njih čak 16 odsto nije imalo nikakvih zdravstvenih problema , a pokazalo se da su jele u prosjeku dvije porcije oraha dnevno, što je i više nego dovoljno da očuva zdravlje mozga i vitalnost, prenose Novosti.rs.

S obzirom da se ljudski vijek produžuje, bitno je održati vitalnost što duže, odnosno stariti zdravo, a ključna stavka zdravog starenja je ishrana. Kvalitetna ishrana sastoji se od sezonskog i lokalnog voća i povrća, najbolje organskog, domaćeg mesa i jaja, orašastih plodova i žitarica.

Važno je da je raznolika i da se jede umjereno. Preporučuje se da se svakodnevno jedu orasi koji, ne samo da će smanjiti osjećaj gladi, već će i čuvati zdravlje mozga, srca i krvnih sudova. Osim ishrane, bitna je i svakodnevna rekreacija.