17-05-2020

Origano – više od začina

Origano je začin bez kojeg bi pica imala sasvim neprepoznatljiv ukus, ali ova biljka je i mnogo više od toga. U narodu je poznata i kao vranilova trava, bakina trava, crnovrh i mravinac.


Foto: Pixabay

Origano kao višegodišnja biljka (divlja) raste u toplim brdskim predjelima jugozapadne Evrope i Mediterana. Naravno, uzgaja se i u drugim, hladnijim, predjelima planete, ali kao jednogodišnja biljka.

Najsličniji je majoranu, ali je od njega zdraviji. Origano je važna kulinarska biljka jer kao začin daje specifičnu aromu jelima i salatama u koje se dodaje. Naravno, "travka za picu" postala je popularna i izvan južne Italije već poslije Drugog svjetskog rata. On dobro ide uz začinjena jela, koja su upravo popularna u južnoj Italiji. Da ne bude zabune, odavno se koristi i u svim drugim kuhinjama širom Mediterana (bukvalno svim), ali i na Filipinima i u Latinskoj Americi.

Origano kao lijek i kao začin

Od antičkih vremena origano ima i medicinsku primjenu. Otac medicine, Hipokrat, koristio ga je kao prirodni antiseptik, ali i kao lijek protiv bolova u stomaku i respiratornih bolesti. Nije čudo što ga Grci koriste protiv upale grla i dan-danas.

Origano je bogat antioksidantima, u prvom redu polifenolima i flavonoidima. Pored blagotvornih polifenola, origano sadrži i minerale: mangan, gvožđe, kalcijum, ali i vitamin Ka. Dokazano je antibakterijsko djelovanje na mnoge vrste bakterija. Povoljno djeluje na organe za varenje, disanje i na nervni sistem.


Foto: Pixabay

U prodaji se može naći kao sušeni začin, kao svjež (može se gajiti u saksiji) i u obliku esencijalnog ulja. Ulje od origana (najviše četvoroprocentno) obično sadrži dva polifenolna jedinjenja: karvakrol i timol, koji su najjači prirodni antiseptici. Ulje divljeg origana još je blagotvornije od ulja običnog (uzgajanog) origana, a možete ga naći i u biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane. U poređenju sa modernim antisepticima, ulje origana daje čak i bolje rezultate.

Ako volite ovaj začin, sada imate i dodatni razlog. Začinite zdravo!


Izvor: Nadijeti.com