06-03-2023

Osnovano više od sedam hiljada firmi, preko pola pripada Rusima

U Crnoj Gori prošle godine stranci su osnovali više od 7.000 privrednih društava od čega je više od polovine u vlasništvu ruskih državljana. Sagovornici TVCG kažu da je godina kratak period da bi se mogli sagledati pravi motivi, da li je riječ o želji za investiranjem ili firme otvaraju kao jedan od najlakših načina da dobiju dozvolu za privremeni boravak.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Rat u Ukrajini i ekonomske sankcije koje su Amerika i Evropska unija uvele Rusiji, primorali su mnoge zapadne kompanije da odu iz Moskve, ali i mnoge Ruse da svoje biznise presele u druge države. Da je među njima i Crna Gora, potvrđuju podaci Uprave prihoda i carina. Od sedam hiljada firmi koje su prošle godine osnovali stranci, ruski državljani su osnivači gotovo njih 4.000, što je sedam puta više nego lani.

Trend rasta interesovanja Rusa za našu državu nije iznenađenje za ekonomske stručnjake.

Kako je rekao Boban Stanić, ekonomski analitičar, postoje neke komparativne prednosti koje vide kod nas da mogu iskoristiti kao ambijent koji im je povoljniji nego negdje drugo.

"Neke zakonske olakšice ili ostalo. Uostalom, svodi se na jednu lijepu priču ukoliko imate jednu lijepu trešnju i ako je vi ne oberete onda će je obrati vaš komšija ili neki prolaznik", kazao je Stanić.

Firmu u Crnoj Gori stranci, kao i naši građani, mogu osnovati za samo jedan euro kapitala i do najviše hiljadu i po eura troškova registracije i sve to za sedam dana, nakon čega dobijaju i dozvolu za privremeni boravak. Upravo u tim uslovima u Uniji poslodavaca vide glavne razloge što stranci biraju našu državu za poslovanje.

Kako je rekao Filip Lazović iz Unije poslodavaca, osnivanje firme od stranog državljanina način je da se dobije dozvola za privremeni boravak i rad.

"Jedan dio je i ono što bi mi u Uniji najviše voljeli da se radi, to je namjera stranih državljana da u Crnoj Gori osnivaju biznise, što se zove strana investicija", rekao je Lazović.

I tu, kažu naši sagovornici dolazimo i do glavnog pitanja - koliko koristi državni budžet i građani mogu imati od toga što je Crna Gora sve primamljivija destinacija strancima za biznis.

Izvor: RTCG