20-05-2023

Osuda govora mržnje prema ženama

Integralno prenosimo saopštenje Slađane Kaluđerović, kandidatkinje za poslanicu SNP - DEMOS - Za tebe.

Osuda govora mržnje prema ženama | Radio Televizija Budva

Foto: SNP CG

Najoštrije osuđujem govor mržnje kojem su, nažalost, ne po prvi put izložene poslanice Građanskog pokreta URA Božena Jelušić i Suada Zoronjić, ali i mnoge druge žene iz političkog života Crne Gore.

Verbalno nasilje nad ženama, naročito ženama iz javnog života, u porastu je posljednjih godina u Crnoj Gori. Jedino što je tužnije od te činjenice, jeste da se takvoj praksi ne vidi kraj.

Pojedini mediji, iz različitih razloga, sebi daju za pravo da skandaloznim, nedopustivim i neprimjerenim tekstovima ne samo afirmišu omalovažavanje i diskriminaciju žena, već grubo promovišu rodne stereotipe i predrasude.

Ovakva sloboda širenja jezika mržnje moguća je zbog višegodišnje nekažnjivosti takvih napada na žene u Crnoj Gori, pa je zadnji čas da nadležni organi konačno počnu da rade svoj posao i zaustave ovakvu nedopustivu praksu.

U suprotnom, njihovo ćutanje ili nereagovanje značiće – odobravanje nasilja nad ženama. A nasilje nad političarkama ne samo što ima štetan uticaj i posledice na individualne žene, već i na opštu motivaciju žena da se aktivno uključe u politički život, čime se podriva princip rodne ravnopravnosti, koji treba da bude jedan od temelja na kojima počiva demokratska i evropska Crna Gora.