23-10-2018

Osveštan novoobnovljeni hram posvećen Svetom Stefanu Štiljanoviću u Đenašima

U organizaciji Parohije Paštrovsko Tudorovićke, u naselju Đenaši je u nedjelju osveštan novoobnovljeni hram posvećen Svetom Stefanu Štiljanoviću.

Osveštan novoobnovljeni hram posvećen Svetom Stefanu Štiljanoviću u Đenašima | Radio Televizija Budva

Liturgiju je u novoobnovljenom hramu Svetog Stefana Štiljanovića služio Mitrpolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Paštrovići su i ovog puta bili na visini zadatka jer su od ruševina podigli crkvu koju ostavljaju svojim potomcima da u njoj duhovno odrastaju.


"Paštrovići su do sada uvijek bili na visini zadatka, a danas posebno i mnogo je značajno da ovaj hram koji je ranije bio posvećen Svetom Nikoli, i bio ruševina, je sada po našem blagoslovu osveštan kao hram Svetog Stefana Štiljanovića ovdje u srcu Paštrovića. Sveti Stefan je jedan od najznačajnih ličnosti koje su ovdje živjele i vladale. Jedan dio moštiju se čuvao u crkvi Svetoga Tome, koji je u litiji donjet ovdje, a tu je i ikona koja je došla iz Beograda kao blagoslov patrijarha sa dijelićem moštiju Svetog Stefana", kazao je Amfilohije.


Bilo je potrebno puno vremena, napora ali i sredstava da se obnovi ova crkva, kazao je paroh paštrovsko-tudorovićki Dragoslav Rakić.

"Obnova ovog hrama traje pune tri godine. U samom startu ovaj teren je bio veoma nepristupačan a zidovi su do temelja bili urušeni od starosti. Prilaz crkvi je takođe bio nepristupačan pa je zbog toga i obnova bila otežavajuća, ali zahvaljući upornosti završena je", naglasio je paroh Rakić.

Nakon odslužene litrugije, ispred crkve je održan prigodan program nakon kojeg je Mitropolit obišao crkvu Svetog Save u neposrednoj blizini, a proslava je uz bogatu trpezu i muziku nastavljena u Tudorovićima.