10-12-2021

Otkrivanje skrivenog danas u Kotoru

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava danas u 19h, u Staklenoj galeriji JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ u kotorskom Starom gradu, organizuje se predstavljanje tematskog zbornika naučnih i stručnih radova „Otkrivanje skrivenog: Crna Gora, kvir & (s)rodne teme“, urednika mr Milice Stanić Radonjić, dr Predraga Zenović i mr Dušana Medina.



O knjizi će govoriti mr Milica Stanić Radonjić, glavna i odgovorna urednica zbornika i autorka rada, mr Ksenija Rakočević, stručna saradnica na pripremi zbornika i autorka rada, i Jelena Papović, akademska slikarka i profesorica SMŠ "Danilo Kiš" iz Budve. Moderatorka programa će biti Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica iz Gradske biblioteke i čitaonice Kotor (JU Kulturni centar „Nikola Đurković“).

Program se organizuje pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, u skladu s njihovim Lokalnim akcionim planom za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba za 2020/2021. godinu (aktivnost: promocija kulturnih sadržaja koji imaju za cilj unapređenje ljudskih prava).

Riječ je o knjizi koja je nedavno objavljena, zajedno sa srednjemetražnim dokumentarnim filmom (link), dio kompleksnog jednogodišnjeg projekta „LGBTIQ tematika u crnogorskom društvu, medijima i kulturi tokom 20. i početkom 21. vijeka“, koji su tokom 2020-2021. realizovali Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru (nosilac projekta) u saradnji s LGBT Forum Progres iz Podgorice. Projekat je podržan na konkursu za NVO od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore (u međuvremenu transformisanom u Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore). Knjigu je moguće besplatno preuzeti klikom na ovaj link, a dosad je predstavljena u Podgorici, Tivtu, Budvi i Pljevljima, a uskoro će biti i u Beogradu.