20-02-2021

Otkrivena pivara stara 5.000 godina

Arheolozi su otkrili 5.000 godina staru pivaru u egipatskoj regiji Abidosu u gradu Sohag, saopštilo je Ministarstvo turizma i starina.

Otkrivena pivara stara 5.000 godina | Radio Televizija Budva

Foto: PexelsMetju Adams s Univerziteta Njujork, jedan od čelnika egipatsko-američke misije koja je došla do otkrića, rekao je kako istraživači vjeruju da se pivo koristilo u kraljevskim ritualima pokopa najranijih egipatskih kraljeva. Prethodnim istraživanjima na tom području otkriveno je da se pivo koristilo tokom žrtvenih obreda.

"Pivara je podijeljena u osam velikih odjeljaka za proizvodnju piva, u kojima se nalazilo po 40 glinenih posuda za zagrijavanje mješavina žita i vode", rekao je generalni sekretar egipatskog Vrhovnog vijeća za starine Mustafa Vaziri.

Pivara je istovremeno mogla da proizvodi čak 22.400 litara piva.

Službenici žele da pokažu novootkrivene artefakte dok pokušavaju da ožive egipatski turizam koji je pogođen pandemijom Covid-19.

Međunarodni letovi u Egiptu obustavljeni su u martu, zajedno sa zatvaranjem arheoloških nalazišta i muzeja. Komercijalni letovi nastavljeni su tek u julu. Broj turista koji su posjetili zemlju smanjio se sa 13,1 milion u 2019. na 3,5 miliona u 2020. godini.