24-09-2023

Otvoren program za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji

Fond za inovacije Crne Gore raspisao je javni poziv za učešće u Programu za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji.



Iz Fonda su objasnili da je program nastao kao rezultat saradnje ministarstava ekonomskog razvoja i turizma, nauke i tehnološkog razvoja, kao i kapitalnih investicija i Fonda za inovacije Crne Gore.

„Realizacija ovog pilot programa finansira se iz nacionalnog budžeta Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma u iznosu od milion EUR“, navodi se u saopštenju.

Kako osnovna djelatnost Fonda obuhvata sprovođenje inovacione politike kroz obezbjeđivanje i usmjeravanje finansijskih sredstava iz nacionalnih, međunarodnih i drugih izvora ka razvoju inovacija u Crnoj Gori, a prepoznat je i kao implementaciono tijelo za Strategiju pametne specijalizacije, Fond će implementirati ovaj program.

Javni poziv je otvoren do 31. oktobra u 15 sati, a neophodna dokumentacija za prijavu objavljena je na sajtu Fonda za inovacije Crne Gore (www.fondzainovacije.me).

Glavni cilj ovog programa je povećanje energetske efikasnosti i/ili povećana upotreba dostupnih obnovljivih izvora energije od mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u prerađivačkoj industriji uvođenjem inovativnih tehnologija.

Projekat mora uključivati realizaciju aktivnosti iz sve tri navedene komponente odnosno nabavku i ugradnju opreme kojom se doprinosi unapređenju energetske efikasnosti i/ili korišćenju obnovljivih/čistih izvora energije, implementaciju pametnih/digitalnih rješenja sa ciljem efikasnijeg korišćenja energije kroz unaprijeđeno upravljanje radom mašina u procesu proizvodnje i tehničkih sistema i odgovarajuće jačanje kapaciteta stručnih lica u dijelu upravljanja energijom i optimizacijom potrošnje energije i/ili uvođenje standarda za upravljanje energijom EN ISO 50001.

„Pravo učešća u programu imaju mikro, mala i srednja preduzeća čija je pretežna djelatnost registrovana u sektoru prerađivačke industrije u Centralnom registru privrednih subjekata, najkasnije do 31. decembra 2021. godine i koji ispunjavaju sve uslove propisane javnim pozivom“, navodi se u saopštenju.

Iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom podnosiocu prijave i projektu iznosi od 80 hiljada do 200 hiljada EUR. Maksimalan intenzitet pomoći male vrijednosti koja se dodjeljuje u okviru ovog javnog poziva je do 80 odsto prihvatljivih troškova.

Detaljne informacije o pozivu mogu se pronaći na sajtu Fonda (www.fondzainovacije.me), a postupak prijavljivanja je jednostavan i odvija se elektronskim putem. Info dan će biti održan u Podgorici u Privrednoj komori, 2. oktobra u 11 sati, a moguće ga je pratiti i putem Zoom-a.

Izvršna direktorica Fonda, Bojana Femić Radosavović, saopštila je da je ovo prvi program koji je nastao u saradnji ministarstava ekonomskog razvoja i turizma, nauke i tehnološkog razvoja i kapitalnih investicija i Fonda za inovacije.

„Sigurni smo da će služiti kao primjer dobre prakse kako se mogu sredstva opredijeljena za podsticanje inovacija u različitim oblastima Strategije pametne specijalizacije usmjeriti iz budžeta nadležnih ministarstava ka Fondu kao instituciji specijalizovanoj za implementaciju ovakvih programa kako bi se pružila kvalitetna i ciljana podrška crnogorskim preduzećima", rekla je Femić Radosavović.

Ona je kazala da su zajednički razvili izuzetno kvalitetan program podrške.

"Zato pozivamo sve zainteresovane da potraže više informacija na našem sajtu i prijave se za ovaj program“, dodala je Femić Radosavović.