21-10-2020

Otvoren prvi zajednički granični prelaz između BiH i Crne Gore

Moderan zajednički granični prelaz između Bosne i Hercegovine i Crne Gore Deleuša-Vraćenovići na putu Bileća-Nikšić otvoren je u utorak.

Otvoren prvi zajednički granični prelaz između BiH i Crne Gore | Radio Televizija Budva

Zajednički prelaz Deleuša-Vraćenovići

Riječ je o prvom zajedničkom prelazu BiH i Crne Gore, a finansiran je sredstvima Evropske unije.

– Obaveza vlasti dvije zemlje je da nastave ekonomsku saradnju, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Zahvalio je graničnim policajcima BiH i Crne Gore i carinicima što su do sada svoje poslove obavljali u teškim uslovima.

Tegeltija je rekao da će, uz pomoć Evropske unije, uskoro početi izgradnja puta Foča-Šćepan polje, sa mostom, i zajedničkom graničnom linijom. Nastavak realizacije zajedničkih projekata potvrdio je i Duško Marković, aktuelni predsjednik Vlade Crne Gore.

– Za to je ovaj granični prelaz naš zajednički doprinos evropskim opredjeljenjima i evropskim standardima. A kroz koncept integrisanog upravljanja granicama, borba protiv organizovanog kriminala, nelegalnih migracija, krijumčarenja narkotika biće još snažnija, izjavio je predsjednik Vlade Crne Gore.

Za novi granični prelaz, Evropska unija izdvojila je dva miliona eura.

– Efikasno upravljanje obezbjeđuje nesmetan i brz promet ljudi i roba, a to je važno je za izgradnju snažnog partnerstva među susjednim zemljama u regionu i za bezbjednost svih nas.


Izvor: Investitor