10-09-2015

Otvoren račun za pomoć migrantima

Crveni krst Crne Gore otvorio je danas žiro račun, putem kojeg svi zainteresovani mogu donirati novac za pomoć migrantima u jugoistočnoj Evropi.

Otvoren račun za pomoć migrantima | Radio Televizija Budva

Broj računa je 520-5188-31, kod Hipotekarne banke, a svrha uplate „pomoć migrantima“.

U saopštenju Crvenog krsta navodi se da se širom Evrope dešavaju dramatične scene, i da hiljade ljudi dolaze na granice evropskih zemalja svakog dana, tražeći sigurnost i dostojanstvo.

"Crveni krst se nalazi u prvim redovima za davanje odgovora na ovakve situacije i migrantima pruža prvu pomoć i zdravstvenu njegu, dijeli humanitarnu pomoć, obezbjeđuje privremeni smještaj, spaja porodice“, kaže se u saopštenju.

Iako su, kako se navodi, pokrenuli i druge mehanizme za obezbjeđivanje pomoći, nekim zemljama je potrebna dodatna podrška.

„Tako su Crveni krst Grčke i Srbije, posredstvom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, raspisali apel za pomoć, a očekuje se da to ovih dana uradi i Crveni krst Makedonije“, kaže se u saopštenju.

Apel je, dodaje se, poziv ostalim nacionalnim društvima Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca da se uključe u akciju prikupljanja pomoći i na taj način pomognu u ublažavanju posljedica humanitarne krize.

„Kao dio sistema Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koji koordinira djelovanje nacionalnih društava u ovakvim situacijama, i Crveni krst Crne Gore je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći, kako bi se omogućilo svim građanima i ostalim zainteresovanim subjektima da daju svoj doprinos“, navodi se u saopštenju.

Pored otvaranja žiro računa, kako je saopšteno iz Crvenog krsta, putem njihovog sajta građani će moći da uplaćuju on-line donacije, a razmatraju i druge načine prikupljanja pomoći.

„U ovakvim situacijama je najracionalniji način pružanja podrške putem finansijske pomoći, pa naglašavamo da ćemo na tome zasnivati naše aktivnosti. Sva prikupljena sredstva će biti proslijeđena Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koja će ih dalje uputiti ugroženim zemljama, u skladu sa visinom njihovog apela za pomoć i situacijom na terenu“, dodaje se u saopštenju.

Iz Crvenog krsta su pozvali sve subjekte u Crnoj Gori da se uključe u humanitarnu akciju.

„I da još jednom pokažemo da smo humano društvo, spremno da pomogne onima koji se nalaze u stanju potrebe“, zaključuje se u saopštenju.