10-08-2020

Otvorena izložba slika umjetnice Bojane Popović

Izložba slika umjetnice Bojane Popović, otvorena je proteklog vikenda, u organizaciji Ivane Babić, na platou između Art caffe Galerije i Teatar kafea. Slike umjetnice možete vidjeti svakog dana od 17h do ponoći, a ista će biti otvorena za javnost do kraja avgusta.



"Izložba nema tematsku cjelinu već je sačinjena od nekoliko radova iz različitih ciklusa, što obuhvata stvaralački period od 2013. od 2019. godine. Iako nijedan ciklus nije cjelovit, u samoj postavci i zahvaljujući nekarakterističnom prostoru uspjela sam da povežem te radove tako da isti dobro komuniciraju među sobom, i tim prikazom sam zaokružila moje stvaralaštvo proteklih godina", navela je za portal RTV Budva, umjetnica Bojana Popović.



Izložbu čine tri rada većeg formata, ulje na platnu, i manjih radova kombinovane tehnike, uglavnom na papiru. U unutrašnjosti lokala predstavljeni su radovi na A2 formatu kombinovanom tehnikom tuša, ugljena, gvaša i spreja na papiru, i oni su, kako ističe Popović, jedni od posljednih realizacija u ovoj postavci.

Konkretno ti radovi se bave tematikom prostora tačnije prostornog intenziteta, dodala je naša sagovornica.


"Ta tematika se razvila tokom studjskog boravka u Ljubljani, a tema se produbila i nastavila iduće godine na Akademiji lijepih umjetnosti u Lisabonu. Iz tih studijskih iskustava se razvija tema za moj master rad."

Odgovarajući na pitanje novinara kako je došlo do ovog projekta, umjetnica objašnjava da je do realizacije došlo u saradnji sa umjetnicom i arhitekticom Ivanom Babić, koja već dvije godine organizuje izložbe u tom prostoru.


Naslanjajući se na ideju prethodno organozovane izložbe u organizaciji Babićeve, koja je bila donatorskog karaktera, i ova izložba dijelom podržava pređašnju ideju donacija za mačke u vidu prodajnih razglednica, navela je Popović.

"Tokom same postavke radova ljudi su iskazali interesovanje i razumevanje, pa mi je zahvaljujući tome omogućen veći prostor za izlaganje, i bila sam u mogućnosti da svoje radove predstavim na cijelom trgu", kazala je je Popović.

"Nadam se da da će ta ideja nastaviti da se razvija, te da će prostor biti korišten u umjetničke svrhe ovog tipa i u budućnosti."

Ističući da našem gradu nedostaje više kulturnog sadržaja, umjetnica ukazuje na nedostatak prostora u kome bi se realizovali razni umjetnički događaji, koji bi takođe imali i funkciju ateljea.

Takođe dodaje da nije na umjetnosti kao i njenim štovateljima, da ispaštaju uslijed određenih političkih nesuglasica.



"Nas nekoliko umjetnika iz Budve smo već duže vrijeme u procesu apliciranja za prostore koje je Opština trebala da dodjeli umjetnicima za tu svrhu. Sjednica na kojoj je to trebalo da se usvoji je odložena zbog trenutne političke situacije. Razumijemo razloge odlaganja, ali ono što nam smeta jeste neizvjesnost i vrijeme koje će proteći prije nego što ta odluka opet bude na dnevnom redu", istakla je Popović.

"Mi ćemo svakako istrajati u toj namjeri samo se nadamo da neće previše vremena biti izgubljeno i da će nam izaći u suret jer naša ideja nije nešto što samo nama ide u korist već cijelom gradu i njegovom kulturnom sadržaju", zaključuje Popović.



Foto: Portal RTV Budva