08-03-2023

Otvorena Sedma izložba Fakulteta vizuelnih umjenosti u Petrovcu

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, sinoć je u Galeriji ,,Marko K. Gregović” u SD „Crvena komuna” u Petrovcu, otvorena izložba ,,Sedmica”, u organizciji JU Muzeji i galerije Budve i Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta „Mediteran“ iz Podgorice.

Otvorena Sedma izložba Fakulteta vizuelnih umjenosti u Petrovcu | Radio Televizija Budva

Ovu izložbu je zvanično otvorila prof. Marija Džoganović, dekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta ,,Mediteran” Podgorica.

U okviru pomenute izložbe prikazano je 30 radova pacijentkinja sa hroničnog i akutnog odjeljenja, zvanog ,,Sedmica” po kome je izložba i naslovljena.Fakultet Vizuelnih umjetnosti Univerziteta ,,Mediteran” je kroz implementaciju projekta Art terapija, u saradnji sa Specijalnom bolnicom za psihijatriju u Dobroti, učestvovao u razvijanju jedinstvenog programa ekspresivne psihoterapije. Projekat Art terapija se tokom 2021-2022 godine sprovodio u prostorijama ZU Dobrota, sa ciljem poboljšanja uslova i načina rada sa pacijentima. Kao primarni oblik komunikacije u ovom procesu koristi se umjetnički mediji i kreativno izražavanje (slikanje, crtanje, modeliranje i slične tehnike) kako bi se kroz kreaciju omogućilo pacijentima da bolje pristupe vlastitim osjećanjima i mislima. Art terapija projekat se zasnivao prvenstveno na radu sa pacijentima, ali i sa osobljem, u cilju njihovog obučavanja u pružanju ove vrste pomoći.

Osim obezbjeđivanja kvalitetnijeg liječenja pacijenata u ZU Dobrota, projekat Art terapija je imao za cilj destigmatizaciju mentalnih bolesnika, kao i same bolnice u Dobroti, jedine specijalne bolnice za psihijatriju u Crnoj Gori. Takođe, projekat koji je osmislila i razvila grupa profesora, studenata, umjetnika Fakulteta vizuelnih umjetnosti, a koji je podrazumijevao višemjesečni boravak umjetnika u psihijatrijskoj bolnici i konstantan rad sa pacijentima težih mentalnih oboljenja, imao je za cilj i pružanje pomoći pacijentima u održavanju i ostvarivanju novih odnosa sa spoljašnjim svijetom.Izložba u Petrovcuće biti otvorena do 24. marta.

Foto: Miroslav Grubić