12-06-2020

Otvoriti od 1. jula spoljne granice EU za Zapadni Balkan

Evropska komisija (EK) predložila je da se zemlje Zapadnog Balkana nađu prve na listi država kojima će od 1. jula biti dozvoljen ulazak u zonu Šengena.


Foto: Pixabay

Komesarka za unutrašnje poslove Evropske unije (EU)Ilva Johanson kazala je da je Unija u situaciji da od 1. jula postepeno ukida restrikcije na spoljnim granicama EU prema trećim zemljama koje su u sličnoj ili boljoj epidemiološkoj situaciji.

"Danas počinjemo sa konsultacijama za sastavljanje liste zemlja kojima će biti dozvoljen ulazak u EU. EK predlaže da Zapadni Balkan bude na listi od 1. jula", kazala je Johanson, prenosi Tanjug.

EK je pozvala zemlje članice EU i šengenskog prostora da 15. juna ukinu kontrole na unutrašnjim granicama u okviru Šengena, uvedene u cilju suzbijanja širenja pandemije COVID19.

"Epidemiološka situacija u cijeloj EU se ubrzno poboljšava. Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraze ocijenio je da kontrole na unutrašnjim granicama među članicam EU nisu efikasan način za borbu protiv COVID19", navodi Johanson.

Ona dodaje da se preporuke EK o restrikcijama na spoljnim granicama EU za sva putovanja koja nisu od suštinskog zančaja završavaju 15. juna, ali da su zemlje članice tražile kratko produženje tih restrikcija.

"Sada je naša preporuka da produžiio privremene restrikcije na putovanja u EU koja nisu od suštinskog značaja do 30. juna. Još nijesmo u mogućnosti da u potpunosti podignemo sve restrikcije za putovanja na svim spoljnim granicama EU, ali počinjemo postepeno od 1. jula", naglašava Johanson.

Ona smatra da cijeli proces mora da bude koordinisan, a da je najvažniji cilj zaštita javnog zdravlja.

Kriterijumi koji bi trebalo da budu uzeti u obzir prilikom postepenog otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljma su epidemiološka situacija, mjere zaštite tokom putovanja.

Kako se, navodi to podrazumijeva i princip reciprociteta, odnosno ukoliko EU otvori granice za ulazak u Šengen prema trećoj zemlji i ona bi trebalo da otvori svoje granice za sve članice EU.


Izvor: MINA News