05-09-2019

Ovacije za predstavu Vide Ognjenović

Da se raznovrsnim i kvalitetnim programom, jedino dolazi do interesovanja publike, dokaz su četiri dosadašnje večeri književnog festival “ĆIRILICOM” u Budvi, čiji su organizatori Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore.

Ovacije za predstavu Vide Ognjenović | Radio Televizija Budva

Velika scena na Trgu izmedju crkava u Starom budvanskom gradu, bila je mala da primi sve one, koji su željeli da vide pozorišnu predstavu “PREPISKA MARINE CVETAJEVE i BORISA PASTERNAKA”, u
podramatizaciji i režiji VIDE OGNJENOVIĆ, a oduševljena publika je glavne protagoniste ispratila sa ovacijama.

U komadu koji govori o čuvenoj ljubavnoj prepisci dvoje ljudi koji se godinama nisu vidjeli, ali su gajili medjusobnu ljubav – ruske pjesnikinje Marine Cvetajeve i književnika Borisa Pasternaka, povjerene uloge na najbolji način su odigrali: Jovana Todorović i Slobodan Beštić.

Scenografkinja i kostimografkinja je Vladislava Munić Kanington, kompozitot Zoran Erić, a tekst je preveo Vladimir Jagličić, javio je budvanski ART PRESS.

Večerašnji program književnog festival “Ćirilicom” na Trgu izmedju crkava u Starog gradu u Budvi u 21 sat, pod nazivom “Budvanski krug Vide Ognjenović”, biće posvečen poznatoj književnici i rediteljki, a pored Ognjenovićeve, na zadatu temu, govoriće i profesorica mr Božena Jelušić.

Budvanski krug Vide Ognjenović tvore Kanjoš Macedonović (1989), Trus i trepet (1994), Jegorov put (2000 i Don Krsto (2007).
Autorka je u Budvi i Paštrovićima je otkrila “ružu mitova” i “ružu legendi”, brižljivo je istraživala raznorodnu gradju, kretala od istoriografskih tragova, da bi u njima prepoznala i uz pomoć dokumenata na nov način ispričala vječite priče o čovjeku i njegovom trajanju. U isto vrijeme, Vidinim dramama je “pohranjeno” i naše vrijemem njegovi problem i kontraverze.

U Vidi Ognjenović, Budva je dobila svojevrsnu zavičajnu autorku,
spisateljicu koja je svojim dramama, uspjela da na sceni pokrene i oživi literarno i jezičko nasljedje, običaje i kulturu, legendu i istoriografiju ovog kraja, saopštili su organizatori budvanskog festivala “ĆIRILICOM”.