06-10-2014

Ove namirnice štite od kancera

Ono što večerate utiče na to kako ćete se osjećati narednih 15 minuta, no konzumacija nekih namirnica može dugoročno uticati na vaše zdravlje.

Ove namirnice štite od kancera | Radio Televizija Budva

Opše je poznato da većom konzumacijom voća, povrća i cjelovitih žitarica možete spriječiti teške bolesti, poput karcinoma. No, neke namirnice vam pružaju posebnu zaštitu. Stoga se preporučuje da ovih deset namirnica svakako uvrstite na svoju listu za kupovinu.

Cvjetno povrće
Sirova brokula i kupus sadrže fitohemikalije i polifenole koji ubijaju kancerogene stanice.



Grejp
Ovo sočno južno voće, pored paprike i narandže, prepuno je vitamina C, koji može blokirati nastanak kancerogenih spojeva.

Paradajz
Likopen, hemikalija koja daje crvenu boju paradajzu snažan je antioksidans. Istraživanja su pokazala da likopen može spriječiti širenje raka dojke, pluća i raka endometrija.



Orah
Orasi, kao i nar, sadrže elaginsku kiselinu, nutrijent koji, prema istraživanjima, zaustavlja rast stanica raka.

Čaj
U poređenju s onim ljudima koji ne piju čaj, zagriženi čajoljupci, koji svakodnevno ispijaju zeleni, crni i bijeli čaj, izloženi su manjem riziku od obolijevanja raka dojke, debelog crijeva, pluća i jajnika.

Đumbir
Svježi ili sušeni đumbir ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji raka.

Ruzmarin
Ruzmarin sadrži karnosol, prirodnu hemikaliju za koju je potvrđeno da može potencijalno pomoći u smanjenju rizika od raka dojke.

Mahunarke
Suv pasulj i grašak sadrže puno folne kiseline i vitamina B koji utiču na zdravu podjelu stanica i regeneraciju oštećenih stanica, što uvelike smanjuje rizik od raka gušterače.

Cjelovite žitarice
Namirnice kao što su smeđa riža, zobeno brašno i kukuruz sadrže puno vlakana, što smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Bobičasto voće
Iako svo bobičasto voće sadrži elaginsku kiselinu, jagode i maline, najbolje utiču na sprečavanje raka dojke, kože, bešike, pluća i jednjaka. Elaginska kiselina snažno djeluje kao antioksidans, neutralizuje kancerogene materije, te usporava širenje stanica raka.