26-06-2022

Ovi znakovi otkrivaju da pijete previše vode

Tokom toplih ljetnih dana svi se trudimo da pijemo dovoljno vode, ali rijetko ko obraća pažnju na prekomjeran unos tečnosti, koji takođe nije preporučiv.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Unos vode zavisi od toga gdje živite, odnosno klimatskih uslova, godišnjeg doba, tjelesne mase, zdravstvenog stanja...

Preporuke za dnevni unos tečnosti (uključujući vodu kao i ostale tečnosti) iznosi 3,0 litre za muškarce i 2,2 l za žene.

Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura vazduha, u vlažnom i toplom podneblju potrebno je uzimati dodatne količine vode. Unos vode treba povećati za vrijeme trudnoće i dojenja i kod nekih zdravstvenih stanja (povišene tjelesne temperature, povraćanja). Dan započnite jutarnjom čašom vode (2 dcl) i pijte je tijekom cijelog dana. Čaša mlake vode ujutro podstiče probavu i pomaže jutarnjem pražnjenju crijeva.

Iako se rijetko događa da se pretjera u ispijanju vode, to se može dogoditi sportistima koji će se truditi svim silama da popiju dovoljno tečnosti kako bi mogli dati bolje rezultate. Prema pisanju Healthline portala, osobe koje imaju bolesti bubrega, jetre ili srca mogu češće iskusiti pretjeranu hidraciju.

Ilustracija (Foto: Pixabay) Ilustracija (Foto: Pixabay)
Kada osoba konzumira prekomjernu količinu vode i ćelije u mozgu počnu da bubre, a pritisak u lobanji raste. To uzrokuje prve simptome intoksikacije vodom, koji uključuju: glavobolju, mučninu i povraćanje.

Teži slučajevi intoksikacije vodom mogu proizvesti ozbiljnije simptome, kao što su: pospanost, mišićna slabost ili grčevi, povišen krvni pritisak, dvostruki vid, konfuzija i otežano disanje.

Jedan od signala da pijete više od preporučene dnevne doze vode, je mučnina, a može se javiti i povraćanje, zbunjenost i dezorijentacija.

Ozbiljniji signali ukljućuju grčenje mišića ili osjećaj slabosti u mišićima. Može doći i do napada te gubitka svijesti, a važno se u ovom slućaju obratiti ljekaru.

Izvor: Klix.ba