05-10-2021

Ovogodišnji prinos grožđa 180 tona

Na oglednom imanju Biotehničkog fakulteta u Lješkopolju završena je berba grožđa, a ovogodišnji prinos je iznosio oko 180 tona.

Ovogodišnji prinos grožđa 180 tona | Radio Televizija Budva

Foto: Biotehnički fakultet

Dekanica Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), Božidarka Marković, kazala je da su ove proizvodne godine, i pored dugog sušnog perioda tokom skoro čitavog vegetacionog perioda, ostvareni rekordni prinosi grožđa.

„U vinogradu površine oko 22 hektara ovogodišnji prinos je oko 180 tona grožđa. Zahvaljujući blagovremeno sprovedenim svim agrotehničkim i pomotehničkim mjerama grožđe je odličnog kvaliteta, pa se očekuje da i kvalitet vina i rakije bude na prepoznatljivom nivou“, navodi se u saopštenju Biotehničkog fakulteta.

Marković je prisutne u petak na svečanosti povodom završetka ovogodišnje berbe grožđa upoznala sa istorijatom oglednog imanja i proizvodnoj sezoni.

Imanje je uspostavljeno 1951. godine, a vinopodrum je izgrađen i u funkciju stavljen 1956. godine i kao takav najstariji je u Crnoj Gori.

Profesorica Radmila Pajović Šćepanović je u vinopodrumu prisutnima predstavila osnovne informacije o tradicionalnoj tehnologiji proizvodnji vina i rakije, ali i o doprinosu koji nauka ima na kvalitet proizvoda.

„Pored toga, ona je ukazala na značaj sortimenta vinove loze koji se gaji na imanju, a posebno autohtone sorte Vranac, što sve zajedno daje prepoznatljiv pečat našim vinima - Vranac i Vranac barrique, na koje smo sa razlogom izuzetno ponosni“, zaključuje se u saopštenju.