27-05-2020

Pad broja turista usljed pandemije koronavirusa

U Crnoj Gori je u martu zabilježen značajan pad dolazaka i noćenja turista zbog pandemije koronavirusa, dok ih u aprilu, usljed uvođenja privremenih mjera u cilju suzbijanja širenja virusa, nije bilo, pokazuju podaci Monstata.


Ilustracija (foto: Pixabay)

Iz Monstata je saopšteno da je u Crnoj Gori u martu u kolektivnom smještaju boravilo 18,93 hiljade turista, 66,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

"Broj ostvarenih noćenja od 39,73 hiljade, manji je 59,7 odsto nego u istom mjesecu prošle godine", navodi se u saopštenju.

Od ukupnog broja noćenja u kolektivnom smještaju, 70,7 odsto ostvarili su strani, a 29,3 odsto noćenja domaći turisti.

Statističari su naveli da je u prva tri mjeseca ostvareno 26,3 odsto manje dolazaka i 18,7 odsto manje noćenja turista nego u istom periodu prošle godine.

U martu su najviše noćenja ostvarili turisti iz Srbije 10,7 odsto, Rusije 9,1 odsto, Njemačke 8,7 odsto, Albanije 4,7 odsto, Velike Britanije 3,9 odsto, Francuske 3,6 odsto, Švedske tri odsto, Bosne i Hercegovine 2,7 odsto, Belgije i Danske po 2,2 odsto, kao i Hrvatske 2,1 odsto.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 47,1 odsto noćenja.

"U strukturi noćenja po vrstama turističkih mjesta u martu je najviše noćenja ostvareno u primorskim mjestima, 73,1 odsto, glavnom gradu 16,1 odsto, planinskim mjestima 5,4 odsto i ostalim turističkim mjestima 5,4 odsto", navodi se u saopštenju.

Iz Monstata su naveli da u aprilu nije zabilježen dolazak turista, usljed uvođenja privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa, koja se odnosi na zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste.

"Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u Crnoj Gori je u aprilu broj prijavljenih osoba u smještajnim objektima kolektivnog smještaja bio 103", rekli su iz Monstata.

Prema regulativi o evropskoj statistici turizma karantinski smještaj nije uključen u obuhvat istraživanja.


Izvor: MINA News