02-09-2020

Pakistan: Blokirane aplikacije za pronalaženje partnera, razlog - nemoral

Pakistan je blokirao pet aplikacija za pronalaženje partnera, uključujući "Tinder" i "Grindr", zbog njihovog "nemoralnog i nepristojnog sadržaja".Državno nadzorno tijelo za telekomunikacije izjavilo je jučer da je blokiralo pristup "Tinderu", "Taggedu", "Skoutu", "Grindru" i "SayHiju" jer se navedene aplikacije nisu držale lokalnih zakona.

Naime, pakistanska Uprava za telekomunikacije saopštila je kako je obavijestila kompanije da uklone usluge upoznavanja, ali da one nisu reagovale na vrijeme i da su zbog toga blokirane.

Uprava je navela kako se aplikacije mogu odblokirati ako se počnu pridržavati lokalnih zakona i izmjeni se nepristojan i nemoralan sadržaj.

Tinder i Grindr popularni su u Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama, ali ne toliko Pakistanu. U posljednjih 12 mjeseci u Pakistanu je Tinder preuzet 440.000 puta, a u SAD-u 13 miliona puta, piše CNN.

Grindr, koji sebe opisuje kao "najveću aplikaciju na društvenim mrežama za homoseksualce, biseksualce i transseksualce" u zadnjih je godinu dana u Pakistanu preuzet 300.000 puta u poređenju sa skoro dva miliona u Sjedinjenim Državama.

Pakistanska Uprava za telekomunikacije zaprijetila je blokadom i TikToku, popularnoj aplikaciji za razmjenu videozapisa.

U julu je izdala "posljednje upozorenje" TikToku zbog "nemoralnog, opscenog i vulgarnog sadržaja" koji se može vidjeti u aplikaciji.Izvor: Avaz.ba