24-05-2021

Palme u Bečićima duže vrijeme u zapuštenom stanju

Palme u Bečićima koje se nalaze uz plažu ka Rafailovićima duže vrijeme su zapuštene. Zabilježeno stanje na terenu neprimjeren je prizor u turističkom centru poput Budve, naročito u periodu pirprema za ljetnju sezonu. Vrijeme odmiče, a slika se ne mijenja i na ovaj problem pažnja, još uvijek, nije obraćena na adekvatan način.


Foto: portal RTV Budva

Iz Službe za kontolu u okviru Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, u čijoj se zoni palme nalaze, našem portalu je potvrđeno da su, u cilju održavanja čistoće i hortikulture, sklopili ugovor sa budvanskim Komunalnim preduzećem. Kako su, u izjavi za naš portal, naveli početkom mjeseca, predstavnik iz Službe zadužen je da prati realizaciju pomenutog ugovora.

“O neorezanim palmama u naselju Bečići, koje su predmet Vašeg interesovanja, službenik Javnog preduzeća će obavijestiti D.O.O. "Komunalno" Budva, a eksperti zaduženi za održavanje hortikulture će, saglasno planu rada, izvršiti potrebne aktivnosti - orezivanje i održavanje palmi na ovom području”, saopštili su iz Morskog dobra.

Kontaktirali smo i Komunalno preduzeće, odnosno RJ Zelenilo u čijoj je nadležnosti, pored ostalog, i orezivanje. Na zvaničnom sajtu stoji da se ono obavlja jednom godišnje, a odnosi se na ukupno 594 stabala palmi. Ipak, u Zelenilu naglašavaju da nisu nadležni za održavanje.

“Palme se nalaze u zahvatu JP Morsko Dobro i ako ne griješimo pripadaju hotelu Falkensteiner Montenegro. RJ Zelenilo ne vrši zaštitno tretiranje palmi za to je zadužen Sekretarijat za komunalno stambene poslove”, kazali su dodajući da, prema njihovoj procjeni, palme nisu oboljele već ih je potrebno orezati.


Foto: portal RTV Budva

Dok je utisak da u Morskom dobro i Komunalnom preduzeću prebacuju odgovornost, iz Sekretarijata za komunalno stambene poslove nisu se oglašavali, iako smo više puta zatražili i njihovo viđenje situacije.

Bez obzira na to u čijoj nadležnosti je orezivanje palmi u ovom slučaju, vjerujemo da bi svi akteri u sistemu lokalne samouprave blagovremenim i koordinisanim djelovanjem doprinijeli bržem rješavanju problema koji je uočljiv kako stanovnicima, tako i posjetiocima Budve.



M.S.