31-08-2020

Pandemija bi mogla da izbriše 100 miliona radnih mjesta u turističkoj industriji

Ujedinjene nacije (UN) objavile su brojke o poražavajućem uticaju Covid-19 na globalni turizam, upozoravajući da bi epidemija mogla koštati taj sektor i 1,2 biliona USD i ugroziti 120 miliona turističkih radnih mjesta.U nedavno objavljenom podnesku UN je procijenjeno da se broj međunarodnih turista u ovoj godini može smanjiti za između 58 i 78 odsto, u odnosu na prošlu godinu.

Prema tim proračunima, takav neizmjerni šok za industriju, koja čini glavninu prihoda nekih zemalja, mogao bi da se pretvori u pad između 850 i 1,1 milijarde međunarodnih turista, prenosi Biznisinfo.

“U prvih pet mjeseci ove godine, dolasci međunarodnih turista smanjili su se za više od polovine, a izgubljeno je oko 320 milijardi USD izvoza iz turizma,” rekao je ranije ove sedmice generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Već pretrpljena šteta veća je više od tri puta od onoga što je izgubljeno tokom čitave globalne ekonomske krize 2009. godine.

Kako svaki deseti čovjek na Zemlji radi u turističkom sektoru, neviđena kriza prijeti dobrobiti miliona, upozorila je ta organizacija.

Dakle, 100 do 120 miliona direktnih radnih mjesta u turizmu može biti obrisano, dok nezaposlenost u zemljama koje su jako zavisne od turizma može porasti za više od 20 odsto.

Napominjući da je turizam godinama jedan od ključnih pokretača globalne ekonomije, UN su objavile da će oštar pad izvoznih prihoda od turizma rezultirati padom bruto društvenog proizvoda (BDP).

Najoptimističniji scenario podrazumijeva da će se globalni BDP smanjiti za 1,17 biliona USD ili 1,5 odsto. U slučaju produženog zastoja, do osam mjeseci, šteta će porasti na 2,22 biliona USD ili 2,8 odsto BDP-a.

Pandemija Covid-19 zaustavila je globalni turizam u martu, kada je većina zemalja zatvorila svoje granice kako bi zaustavila širenje smrtonosnog virusa koji je ubio preko 820 hiljade ljudi.
Izvor: Mina biznis