09-06-2021

Pandemija iscrpila kreditni potencijal IRF-a

Investiciono-razvojni fond prošle godine je odobrio više od 260 miliona EUR novih kredita za preko 800 klijenata zbog čega je u značajnoj mjeri iscrpljena raspoloživost novca od međunarodnih kreditora i redukovan ovogodišnji kreditni potencijal.

Pandemija iscrpila kreditni potencijal IRF-a | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz IRF-a kazali su Vijestima da im se zbog toga u ovoj godini pozicija promijenila, a problem je i to što je zbog velike neizvjesnost koja je uzrokovana daljim trajanjem pandemije opreznost potencijalnih investitora kada su u pitanju novi projekti izraženija.

IRF je u ovoj godini za pet mjeseci odobrio 45 miliona EUR novih kredita.

“Od pojave pandemije privrednici se suočavaju sa ozbiljnim izazovima u smislu održavanja likvidnosti preduzeća. Na zahtjev Vlade smo krajem marta prošle godine definisali kreditnu liniju za podršku likvidnosti, namijenjenu privrednicima koji su najviše pogođeni uticajem pandemije. U tom periodu bili smo jedina finansijska institucija koja je imala posebnu kreditnu liniju za ublažavanje posljedica od uticaja krize izazvane pandemijom pa smo bili izloženi najvećem pritisku privrednika”, objasnili su iz IRF-a.

Godišnjim planom za ovu godinu koji je Vlada usvojila 11. februara utvrđeno je, kako su rekli, da će akcenat biti na finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća, čime je stvoren okvir za snažniju podršku tom segmentu, posebno za ciljne grupe pogođene krizom.

“Programi kreditne podrške usvojeni su krajem prvog kvartala, odnosno u martu, kada smo formalno mogli da počnemo kreditnu aktivnost za ovu godinu. Zaključno sa krajem maja odobreno je ukupno 48,5 miliona EUR uključujući i faktoring finansiranje. Nastoastojaćemo da se prioritetnim sektorima, koji su pretrpjeli najviše posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, obezbijedi održavanje likvidnosti i očuvanje radnih mjesta. Imamo dovoljno novca da možemo nesmetano da finansira sve svoje obaveze prema ino-kreditorima, kao i da se na pravi način odgovori opravdanim zahtjevima privrednih subjekata”, naveli su iz IRF-a.

Iz fonda su kazali da će se u ostatku godine, kao i u prvih pet mjeseci, fokusirati na podršku mikro, malim i srednji preduzećima u cilju poboljšanja likvidnosti crnogorske privrede, s akcentom na finansiranje tekuće likvidnosti, obrtnih sredstava, troškova zarada za zaposlene.