14-03-2015

Parača: Obnovićemo cijeli put CT-BD

Direktor Direkcije za saobraćaj, Savo Parača, najavio je kompletnu rekonstrukciju puta Cetinje-Budva, koji je posljednjih nedjelju dana u centru pažnje zbog klizišta u mjestu Markovići.

Parača: Obnovićemo cijeli put CT-BD | Radio Televizija Budva

Parača je, gostujući u Dnevniku TVCG, kazao da su već preduzeti određeni koraci ka tome i da bi od septembra trebalo da se krene sa tim projektom.

"Već smo raspisali više tendera i došli do više projektanata, jer želimo da rekostruišemo čitav putni pravac od Cetinja do Budve. Projektanti već rade, tako da se nadam da ćemo početi da dobijamo projekte, da ćemo raspisati izvođačke tendere i od septembra krenuti u ozbiljnu priču rekonstrukcije", otkrio je Parača planove za jedan od važnijih magistralnih puteva u Crnoj Gori.
Prema mišljenju stručnjaka, radovi u Markovićima trajaće i nekoliko mjeseci, a dok se čeka kraj sanacije, nađeno je privremeno rješenje. Kako je kazao Parača, saobraćaj na tom dijelu puta će biti uspostavljen za dva dana, samo za automobile, ali da to zavisi od brzine rješavanja problema podzemnih voda.
"Po onome što sam vidio na terenu, upravo se borimo da odvedemo te vode koje su još u brdu. Ako bi to uspjeli da uradimo sjutra, eventualno preksjutra, saobraćaj će za dva dana biti uspostavljen. Naravno, to neće biti saobraćaj u punom profilu, uradićemo skraćenu stazu, jedan "baj-pas", koji će omogućavati jednosmjeran saobraćaj za putnička vozila", rekao je sagovornik Dnevnika.

Parača je istakao da je angažovan veliki broj stručnjaka iz Crne Gore i inostranstva, a na današnjem radnom sastanku došli su do zajedničkog zaključka na koji će način sanirati klizište.
"Potrebno je uraditi nekoliko dodatnih istražnih radnji, uraditi još nekoliko bušotina, koje će se uraditi večeras i sjutra, kako bismo u najkraćem roku došli do neophodnih podataka koji nam znače i početak projektovanja, a samim tim i izvođenja radova i rješavanje problema", saopštio je on.

Parača je poručio da će u Direkciji za saobraćaj uraditi sve da rokove maksimalno skrate i da što prije dođu do kvalitetnog rješenja, ističući da imaju iskustva sa sanacijom brojnih klizišta u Crnoj Gori.

Rokovi se zbog veličine problema ne mogu utvrditi, ali sigurno je da će biti potrebno izdvojiti velika finansijska sredstva.
"Teško je reći koliko će da košta. Moramo dovršiti te istražne radnje, kada to uradimo moramo doći do projekta, a on će nam reći koliko će rekonstrukcija koštati. Sigurno da neće biti jeftino. Predviđaju se obimni radovi, šipovi će se bušiti na dubini od 17 metara, možda i dublje, ali to će nam sve reći projekat. Nadam se da ćemo brzo krenuti paralelno i da projektujemo i da izvodimo radove", kazao je Parača.

Na crnogorskim putevima postoji još kritičnih tačaka, to su potencijalna klizišta i odroni, a Parača je kazao da su one uglavnom locirane.

Naveo je da se sanira klizište u Kručima, a što se tiče klizišta Bać kod Rožaja potpisan je ugovor sa izvođačem i čim vremenske prilike dozvole krenuće se sa radovima.
"Sada radimo projekte za sanaciju klizišta u mjestima Debeli brijeg, Frutak, Baošići, želimo da riješimo što više kritičnih tačaka na više putnih pravaca", dodao je prvi čovjek Direkcije za saobraćaj.

RTCG

Video: Direktor Direkcije za saobraćaj, Savo Parača