17-06-2015

Parking umjesto zgrada

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj izdao je rješenje o lokaciji za parking u centru grada, nadomak Starog grada, na parceli koja je u vlasništvu doskorašnjeg lidera budvanskog DPS-a i aktuelnog šefa lokalnog parlamenta Bora Lazovića i njegovog rođenog brata Jova.

Parking umjesto zgrada | Radio Televizija Budva

Parkingom, izgrađenim na zemlji Lazovića nadomak gradskog vrtića, godinama unazad je gazdovalo opštinsko preduzeće “ Parking servis”, kojem ga je ova staromještanska porodica izdavala u zakup.

Kako je “Vijestima” potvrđeno u “Parking servisu” ugovor o zakupu nije produžen za ovu godinu, a imajući u vidu da je u toku zabrana izvođenja građevinskih radova, jer se na atraktivnoj parceli od jeseni planira početak izgradnje stamebno turističkog kompleksa, to su Lazovići sami odlučili da otvore privatni parking.

Zahtjev za dobijanje odobrenja podnijela je budvanska firma “Alba - CO” DOO, čiji je ovlašćeni zastupnik Jovo Lazović, a osnivač izvršni direktor Melina Lazović.

To nije prvi privatni parking na budvanskoj rivijeri. Gotovo da nema parcele duž obale, a koja je u vlasništvu privatnika, da nije pretvorena u parking, imajući u vidu da je problem nedostatka parking prostora iz godinu u godinu sve aktuelniji u metropoli turizma.

Parcela Lazovića, na kojoj je ukupno 55 parking mjesta, već je ograđena i postavljena naplatna kućica, a nalazi u samom srcu grada, gdje je praktično nemoguće u večernjim satima naći slobodno parking mjesto.

Na zemljišnom kompleksu od 6.600 kvadrata u vlasništvu Lazovića, predviđena je izgradnja stambeno - turističkog kompleksa od gotovo 30 hiljada kvadrata. Lazovići su još prije godinu i po od Ministarstva održivog razvoja dobili građevinsku dozvolu za gradnju kondo kompleksa “Porto Budva”, dvije kule sa 18 i 16 spratova, ali je pred Upravnim sudom dozvolu oborila porodica Slovinić, čija se kuća i zemlja nalaze u komšiluku Lazovića. Lazovići su početkom godine pokrenuli ponovo postupak za dobijanje građevinske dozvole, predajući zahtjev za dobijanje urbanističko tehničkih uslova. Iz resornog Sekretarijata odgovoreno im je da je taj papir izdat još 2011. te da Lazovići mogu nastaviti proceduru dobijanja dozvole, s tim da je na pomenutom lokalitetu predviđena znatno manja spratnost od devet etaža, prenose Vijesti.

Zemljišni kompleks u srcu grada, nedaleko od gradskog vrtića, Lazovići su kupili prije više od dvije decenije od staromještanske porodice, da bi u proteklih pet godina u dva navrata, radi kompletiranja urbanističke parcele, dokupljivali manje parcele od Opštine. U istrazi o aferi “Košljun” jedan od optuženih je izjavio da je Boro Lazović uzimao pare od prodaje zemlje, što je on negirao, pišu Vijesti.