26-12-2019

Parlament danas o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Crnogorski parlament razmatraće danas Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.


Foto: ilustracija

Zakonodavni Odbor je u utorak ocijenio da je Predlog zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistenom Crne Gore.

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) i dio opozicije smatraju da je predloženi zakon neustavan i diskriminatorski i zatražili su da se povuče iz skupštinske procedure.

Mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije, poručio je da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini i pozvao je poslanike da učešćem ne daju legitimitet raspravi i glasanju tom aktu.

Predstavnici Vlade su saopštili da je predloženi zakon usklađen sa međunarodnim standardima i preporukama Venecijanske komisije i da ga neće povući.

Potpredsjednik Zoran Pažin je kazao da predlaganjem zakona o slobodi vjeroispovijesti, Vlada ispunjava ustavnu i programsku obavezu da obezbijedi jednaka prava i slobode svih vjerskih zajednica i vjernika u Crnoj Gori, ali i onih građana koji nijesu vjernici.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka je ocijenio da je riječ o veoma liberalnom zakonu koji svima u Crnoj Gori, vjernicima i onima koji to nijesu, garantuje najviši stepen prava i sloboda.