10-12-2014

Paštrovsko veče u Beogradu

Tradicionalno "Paštrovsko veče" u Beogradu godinama unazad priređuje zavičajno Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu "Drobni pijesak". Ovogodišnja manifestacija se priređuje u subotu, 13. decembra u restoranu "Dedinje" u Domu Vojske Srbije (Francuska 2).

Paštrovsko veče u Beogradu | Radio Televizija Budva

Program počinje promocijom dvije nove publikacije o paštrovskom kraju: "Paštrovski almanah 1" (uredili dr Miroslav Luketić i Marko Kentera) i "Bršljan uz kuću" dr Mile Medigović Stefanović.

Večera sa starinskim paštrovskim specijalitetima (škuri makaruli - domaća pasta, dimljena kobasica sa ruzmarinom, salamstrani pršut, masline... delikatesi: štrudel od jabuka, ruštule, pandošpanj; za one koji poste - poseban meni) i reprezentativnim kulturno-zabavnim programom (ženska klapa "Harmonija", Remake band, mlade Paštrovke koje na flauti i kontrabasu izvode aranžmane narodnih pesama, dodjela nagrade "Drobni pijesak" najbolji paštrovski student 2014, uručenje zahvalnica, nagradna lutrija...) počinje u 20 časova i traje do ponoći.

"Paštrovske večeri" u Beogradu priređuju se od 1960. godine sa ciljem povezivanja Primoraca i Beograđana, te stvaranja mostova prijateljstva i saradnje, s obzirom na istorijske i kulturne povezanosti ova dva ambijenta.

"Više stotina članova i prijatelja našeg Udruženja svake redovno godine dolazi na "Paštrovske večeri", kao i na brojne druge kulturne, naučne i druge srodne programe koje priređujemo u Beogradu i zavičaju, na šta smo više nego ponosni."

Redovni gosti na "Paštrovskim večerima" su Ambasador i predstavnici Ambasade Crne Gore u Srbiji, predsedništvo Opštine Budva, brojne ugledne ličnosti iz svijeta nauke, kulture, umjetnosti, politike, privrede, šou biznisa... Ovo Udruženje uživa veliku podršku i ugled prijateljskih mnogih institucija iz Paštrovića, Budve i Beograda, prenosi b92.net.