26-05-2023

Paunović: Punim gasom protiv kriminala i korupcije

Samo nulta tolerancija na kriminal i korupciju omogućiće zatvaranje pregovaračkih poglavlja 23. i 24., koja su ključna za dalji napredak Crne Gore u evropskim integracijama. Jaka pravna država ključ je u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, poručila je poslanica SNP CG Milosava Paunović.

Paunović: Punim gasom protiv kriminala i korupcije | Radio Televizija Budva

Foot: SNP

U tom cilju, kako je dodala, potrebno je da nadležne institucije imaju potreban zakonski okvir, ali i da dodatno ojačamo kapacitete za borbu protiv kriminala i korupcije.

"Zato SNP daje punu podršku usvajanju anti-mafija zakona, kao i projektu izgradnje Palate pravde u Podgorici. Imajući u vidu brojne izazove sa kojim se institucije sistema suočavaju prilikom utvrđivanja odgovornosti lica povezanih sa kriminalnim radnjama, potrebno im je pružiti punu podršku – političku – da ta borba bude neselektivna i na svim nivoima društvene ljestvice, ali i materijalnu. Na taj način više neće biti izgovora kako, zbog nedostataka zakonske ili tehničke prirode, ruka pravde ne stiže do svih onih koji su to odavno zaslužili, uz istovremeno poštovanje prezumpcije nevinosti svakog pojedinačnog slučaja, dok se suprotno ne dokaže", navodi Paunović.

Zalaganje za punu vladavinu prava jedan je od, kako ističe, ugaonih temelja politike Socijalističke narodne partije od njenog osnivanja.

"Ni za milimetar nismo odstupili od principa da niko, bez obzira na svoju poziciju ili moć, nije i ne može biti iznad zakona. U toj borbi za bolju i pravedniju Crnu Goru, često smo bili meta neosnovanih napada i kritika, ali još jednom se pokazalo da je vrijeme majstorsko rešeto, odnosno da su naša zalaganja za državu vladavine prava istrpjela probu vremena. Danas više niko ne spori da korupcije i organizovani kriminal predstavljaju teg o vratu Crne Gore, a da dosledna i efikasna borba protiv tih pošasti mora biti prioritet za čitavo društvo. Samo tako možemo imati sigurnost i bezbjednost - ZA TEBE i za Crnu Goru", zaključuje se u saopštenju.