10-08-2017

Pčelarstvo - hobi i posao

Pčelarstvo se može posmatrati kao hobi, ali i kao posao od kojeg se solidno može zaraditi. To je aktivnost koja mora da se voli, jer zahtijeva dosta rada i vremena, istakao je predsjednik Udruženja pčelara Budve Krsto Ljubanović za Radio Budvu.

Pčelarstvo - hobi i posao | Radio Televizija Budva

Pčelastvom se, kako najčešće bude u životu, počeo baviti sasvim slučajno.

"Prvo sam se bavio voćarstvom, a onda sam usavršavajući se saznao da su za oprašivanje voćaka neophodne pčele koje taj proces pospješuju za 30 do 70%. I tako sam, da bih povećao rodnost voćaka, prije 25 godina počeo da se bavim pčelarstvom. Počeo sam sa dvije košnice, u jednom trenutku ih je bilo 56, a danas ih imam između 25 i 30, pravi pčelar vam nikada neće otkriti tačan broj", kazao je Ljubanović.

Prema njegovim riječima, budvansko Udruženje pčelara trenutno ima 104 aktivna člana, a najveće povećanje broja članova je bilo u poslednjih tri, četiri godine.

"Veliki doprinos povećanju broja članova dali su Radio i Televizija Budva, nekada dvije a sada jedna medijska kuća, promovisanjem aktivnosti našeg udruženja, ali i popularizacijom pčelarstva, zbog čega smo vam u znak zahvalnosti dodijelil Zlatnu plaketu. Pčelarstvom ne treba da se bavi onaj ko ga ne voli. To je jako lijep hobi, a nekome ko počne profesionalno da se bavi, može donijeti i solidan prihod. Možda poslednjih nekoliko godina i ne tako dobro kao prethodnih, ali svakako nezanemarljiv", naglasio je Ljubanović.

Kako je kazao, sve zavisi i od mjesta na kojem se nalaze pčele, ali i od vremenskih prilika.

"Ove godine iz duge i surove zime kakva se ne pamti ovdje, ušli smo u jedno lijepo vrijeme, nakon čega je ponovo nastupilo ponovo zahlađenje, pa sad velike vrućine. Sve to utiče na cvjetnost, a samim tim i na pčele i njihovo prikupljanje meda. Prošla godina je bila najlošija, mada ni ova neće biti puno bolja kada je proizvodnja meda u pitanju. Zbog takve situacije, nijesmo im mogli ostaviti dovoljno hrane, zato ih sad moramo prihranjivati za šta koristimo šećerne pogače koje nabavljamo u Kući meda u Danilovgradu. Takođe, tamo imamo i proizvodnju sirupa, tako da će to prihranjivanje trajati do kraja avgusta. U septembru bi bilo dobro zakiši da nešto procvjeta i zamedi i da one same počnu pripremati hranu za sebe", istakao je Ljubanović.

Ove tropske vrućine ne pogoduju pčelinjim društvima, zbog čega pčelari koji su u prilici, kako je naglasio, sele pčele u područja gdje su niže temperature.

Ljubanović je podsjetio da lokalno Udruženje sa Savezom pčelara godinama radi na stimulaciji mladih pčelara tako što, mladi od 18 do 30 godina, dobijaju od Saveza po jednu ili dvije košnice, a od Udruženja po dvije košnice.

"Sad sprovodimo značajnu aktivnost. Zahvaljujući opštini Budva dobili smo lokaciju za izgradnju Kuće meda i ovih dana treba da dobijemo urabanističko tehničke uslove i usvojimo idejni projekat i, nadam se, od septembra bi mogli početi da gradimo kuću. To bi bilo veoma značajno za sve pčelare, ne samo iz Budve, već sa ćitavog primorja", zaključio je Ljubanović.