28-06-2023

Pejović: Prihod od trajektne linije veoma značajan, korist će imati čitava Crna Gora

Sa trajektom Ruka pravde stigao je i prvi milion, nedavno je saopštio direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Mladen Mikijelj. Prihodi koji sada već premašuju milion eura od velikog su značaja ne samo za primorski region, već i za cijelu Crnu Goru, jer novac ide u državnu kasu.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

Predstavnik tehničkog sektora Morskog dobra Goran Pejović naglašava da je dobro to što je, zahvaljujući saglasnosti Vlade, Ministarstvo odbrane preduzeću ustupilo na korišćenje dva objekta sa svim tehničkim uslovima u Lepetanima. Kako je rekao, zahvaljujući tome će, u slučaju potrebe i potencijalnih kvarova, moći brzo i efikasno da reaguju.

Iznoseći podatak o prihodima zaključno sa 25. junom, Pejović je za Polis izjavio da su oni veoma značajni za čitavu Crnu Goru.

"Zaključno sa jučerašnjim danom prihodi iznose 1.087.509,30 EUR. Veoma je značajan prihod i sa time će moći ne samo Boka i primorski region da ima korist nego i čitava Crna Gora", kazao je predstavnik Morskog dobra.

Na sjednici Vlade koja je održana 22. juna ove godine data je saglasnost da se dva objekta koja se nalaze u okviru bivše vojne lokacije Lepetani u Tivtu ustupe na privremeno korišćenje bez naknade Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom, i to za potrebe smještaja službe zadužene za poslove trajekta na liniji Kamenari-Lepetane.

"Zahvaljujem Vojsci Crne Gore, Ministarstvu i Vladi na ustupljenim prostorijama. Veoma su nam značajne, tu će biti smještena naša radionica i magacin koji će biti od velike pomoći, jer je blizu samog pristaništa. Tako da ćemo biti u stanju da veoma brzo reagujemo u slučaju bilo kojeg kvara", naglašava Pejović.

Upitan da li Morsko dobro raspolaže dovoljnim brojem radnika, sagovornik Polisa ističe da broj trenutno angažovanih na trajektnoj liniji u potpunosti zadovoljava potrebe i najavljuje nova zapošljavanja.

"Za sada, za ovu flotu koju posjedujemo da i u narednom periodu jedan broj ljudi će biti primljen. To nije veliki broj, tako da smo uglavnom osposobljeni što se tiče osoblja."


Pejović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

U toku je postupak nabavke preostalih brodova, rekao je Pejović, odgovarajući na pitanje koji su planovi Morskog dobra za naredni period. Kako je rekao, nada se skorom završetku istih.

"Trenutno smo u postupku nabavke preostalih brodova, tako da ćemo taj posao završiti, nadam se, u kraćem periodu. Takođe, tu je i osposobljavnje ljudstva u potpunosti, za sve borodove. To je u suštini to za ovo ljeto. Potrudićemo se da pružimo što bolji servis građanima i turistima koji su u Crnoj Gori", naveo je on.

Motociklisti će tokom sezone plaćati trajektnu kartu 2,5, a vozači putničkih automobila 5 eura. Morsko dobro besplatno će prevoziti vozila Hitne pomoći, službena vozila Uprave policije, vatrogasce i vojsku.

Uvedena je mjesečna karta od 100 eura za građane, koja podrazumijeva do 50 vožnji trajektnom u jednom pravcu mjesečno, što znači da će korisnika koji vozi putnički automobil jedan prelazak koštati 2 eura.

Uz sve to, obezbijeđene su određene povoljnosti za građane Tivta i Herceg Novog.