04-07-2022

Pekić: Građani i turisti mogu se osjećati bezbjedno u Budvi

U ovom trenutku bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna i državne institucije moraju da pokažu spremnost da profesionalno odgovore na sve izazove. Pojačane policijske snage biće raspoređene duž crnogorskog primorja kako bi što bolje i efikasnije spriječile kriminalne aktivnosti.

Foto: arhiva

Uprkos likvidaciji visikopozicioniranog člana škaljarskog klana Milića Minje Šakovića ispred zidina Starog grada, ranjavanju Kristijana Bulatovića takođe u našem gradu i nastavku rata klanova, prvi čovjek Internacionalne policijske organizacije Ivan Pekić smatra da su sugrađani i turisti bezbjedni.


Pekić, Printscreen: Youtube/RTV Budva

"Ovo što se desilo pod zidinama Starog grada nije dobra poruka koja se šalje nama kao građanima, a zatim i turistima koji dolaze, jer je ipak ovo srce metropole crnogorskog turizma. Međutim, imamo prisustvo pojačanih policijskih snaga, Posebne jedinice policije Crne Gore, koji su ovdje svake turističke sezone. Prije par dana bilo je određenih hapšenja i u ostalim gradovima poput Bara, gdje su lišeni slobodi pripadnici ogranka škaljarskog klana, a pojedini su u bjekstvu. Policija Crne Gore je riješila da uđe u obračun sa organizovanim kriminalnim grupama i zaista brzo dolazi do lišavanje slobode ovakvih lica. Imali smo i ranjavanje samo par dana poslije teškog ubistva u Budvi i zaista niko ne može predvidjeti kada će se određeni kriminalni klanovi sukobiti", kazao je Pekić za Polis.

Prema riječima našeg sagovornika, bezbjednosna situacija u državi je pod kontrolom.

"Analize pokazuju da je potrebno prisustvo jačih policijskih snaga, poput Posebne jedinice ili PTJ. Turisti mogu slobodno da se osjećaju bezbjedno u našim gradovima, jer i rat između klanova se neće širiti na nevine žrtve, jer taj rat traje između samih organizovanih kriminalnih grupa. Sa ovoga mjesta, iz srca Budve, želim da pošaljem poruku da se naši građani i turisti mogu osjećati bezbjedno, jer imamo jedan zaista glomazan sistem bezbjednosti koji daje dobre rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i svih ostalih pošasti", ocijenio je Pekić.

I na kraju, Crna Gora je značajna turistička destinacija, ali država mora da učini dodatne napore kako bi bila bezbjedna, kako za one koji žive u njoj, tako i za one koji dolaze da je posjete.