07-09-2022

Penzioneri sa najnižim penzijama u oktobru će primiti 450 EUR razlike

Penzioneri sa najnižim penzijama primiće uz septembarsku penziju razliku od 1. januara, u iznosu od 450 EUR, saopštio je vršilac dužnosti direktora Fonda PIO, Ranko Aligrudić i dodao da će ona biti isplaćena 20. oktobra.

Penzioneri sa najnižim penzijama u oktobru će primiti 450 EUR razlike | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

On je, u emisiji Link Radija Crne Gore, kazao da su zbog primjene retroaktivnog povećanja od 35 odsto, u obavezi su da za sve penzionere koji su imali nižu penziju od 220 EUR, obračunaju razliku od 1. januara.

Aligrudić je rekao da će od 1. septembra najniža penzija iznositi 253 EUR, prenosi portal RTCG.

On je naveo da su bili u obavezi da, usljed izmjena zakonskih propisa, ove godine obave tri redovna usklađivanja penzija i dva vanredna.

"Prvo redovno usklađivanje penzija bilo je 1. januara u iznosu od 2,13 odsto, a drugo 1. maja i iznosilo je 8,15 odsto", kazao je Aligrudić.

On je dodao da će na sljedećoj sjednici Upravnog odbora, koja je zakazana za četvrtak, biti donesena odluka o usklađivanju najniže penzije za 36 odsto. U okviru te odluke donijeće se, kako je saopštio, i odluka o vanrednom usklađivanju penzija od 1. septembra za deset odsto.

"To znači da će penzija koja je na 31. decembar prošle godine iznosila 147 EUR, sada biti 253 EUR", precizirao je Aligrudić.

On je kazao da će Fond PIO biti u obavezi da donese preračun penzija za preko 25 hiljada prenzionera.

"Znači moraćemo da uradimo rješenje za sve njih. To su svi oni čija je penzija 1. januara bila veća za recimo jedan cent od najniže, odnosno svi čija je penzija za jedan cent manja od one koja će sada iznositi 253 EUR", objasnio je Aligrudić.

On je kazao da su, zbog primjene retroaktivnog povećanja od 35 odsto, u obavezi da za sve penzionere koji su imali nižu penziju od 220 EUR obračunaju razliku od 1. januara.

"Svi penzioneri sa najnižim penzijama, primiće razliku od 1. januara, znači za septembar mjesec, a ona će biti isplaćena 20. oktobra u iznosu od 450 EUR", naveo je Aligrudić.

On je poručio da će svi oni sa najnižim penzijama primiti razliku uz septembarsku penziju, odnosno 20. oktobra. Za te potrebe biće potrebno 16 miliona EUR.

Aligrudić je rekao da sredstava za sada ima, ali da će morati da se radi rebalans zbog isplata narednih penzija.

On je saopštio i da je Upravni odbor Fonda PIO donio odluku da se raspiše konkurs za novog direktora te institucije. Aligrudić je najavio da će konkurisati i da se nada da će biti izabran.