20-04-2023

Perazić o radionici o INTERREG IPA programu u Baru: Iskustvo koje će biti veoma korisno za učesnike panela

Treći događaj na temu "Uključenost mladih u INTERREG IPA & EUSAIR programe" biće održan sjutra u Baru pod nazivom "Smisleno učešće mladih u INTERREG IPA: Kako omogućiti mladim ljudima da preduzmu akciju“, a tim povodom gost Radio Budve bio je v.d. generalnog sekretara Mreže za mlade Crne Gore, Vladimir Perazić.


Perazić, Foto: Arhiva

Kako objašnjava Perazić, ovi programi su finansirani od strane Evropske unije i omogućavaju umrežavanje kako između država Zapadnog Balkana tako i sa drugim državama koje su članice EU.

Perazić je naveo primjer nedavnih poziva koji se tiču Crne Gore, Albanije, Italije te dodao da kroz te pozive mladi mogu da učestvuju i mogu biti dio programa.

"Svi koji se prijave imaće priliku da nauče i saznaju na koji način mogu konkurisati, koji su pozivi otvoreni kao i koliki su budžeti koje daje Evropska unija za ove projekte. Ovo iskustvo biće veoma korisno zato što će učesnici panela dobiti informacije na koji način mogu biti uključeni u INTERREG IPA programe", kazao je on.

Sa druge strane, Perazić smatra da mladi nisu toliko upućeni u sve ono što se nudi kroz ovakve programe ali izdvaja program Erasmus kao jedan od većih, te dodaje da se treba raditi na promociji ovakvih programa, posebno kada su mladi u pitanju.

"Smatram da kada se radi i kada se otvaraju pozivi donosioci odluka treba da uključe, prije svega krovne organizacije u regionu što je svakako Mreža za mlade u Crnoj Gori, i da budemo važni akteri kako u kreiranju programa tako i u samoj promociji te i samoj realizaciji. Mislim da na taj način najbolje možemo uključiti mlade ljude a onda će svakako i informisanost biti na većem nivou", zaključio je Perazić.

Radionica će se održati sjutra u Skupštinskoj sali u Baru sa početkom u 10 sati.

Događaj organizuje Institut za saradnju i razvoj u Albaniji (CDI) u partnerstvu sa Evropskom komisijom, a u saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova Crne Gore i Mrežom za mlade Crne Gore.

Na samom početku prisutnima će se obratiti predstavnica Instituta iz Albanije, Kristela Hačkaj, nakon nje Irena Bošković iz Ministarstva evropskih poslova a takođe i gospodin Kitel u ime Evropske komisije.

U okviru samog panela kojim će u ime Mreže za mlade Crne Gore moderirati Vladimir Perazić takođe će govoriti gospođa Bošković, a pored nje Sanja Todorović i Slađana Pešić, kao predstavnice IPA programa za Crnu Goru i Crnu Goru i Albaniju.

Najavljeno je i prisustvo predstavnika organizacije NVO Juventas koja je realizovala IPA programe Bogdana Pipovića, kao i predstavnice opštine Bar, Anja Živanović, a učešće će uzeti i predstavnici Privredne komore.

Radni jezik na događajima će biti engleski, prijave će biti otvorene do ispunjenja mjesta, a zainteresovani se mogu prijaviti putem linka koji se može naći na društvenim mrežama Mreže za mlade Crne Gore.


N.D.