09-12-2021

Pet vrsta odmora za obnavljanje energije

Preopterećenost i umor su sve češći i sveprisutniji simptomi među ljudima i predstavljaju neke od nuspojava brzog, modernog života.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Svaki organizam preoptereti se prije ili kasnije i zato je veomo važno biti svjestan svog stanja i granica, kao i reagovati na vrijeme kako bi se to spriječilo.

Međutim, odmor nije nešto što dolazi u samo jednom obliku i nije svima potrebna ista količina. U narednim redovima možete pročitati kojih to pet vrsta odmora bi moglo da bude ključno za blagostanje organizma.

Pauza

Već smo spomenuli sindrom pod nazivom burnout, a koji se može desiti svakome od nas. Zbog toga je važno postaviti granice koje treba da očuvaju zdravlje, i fizičko i psihičko. Morate napraviti pauzu i dati sebi vrijeme da se odmorite i napunite baterije.

To može da znači da uzmete slobodan dan koji ćete spojiti sa vikendom, konačno odete na prijeko potrebnu nedjelju odmora ili jednostavno ne preuzimate nove projekte ukoliko ste u mogućnosti da birate. Poenta je da shvatite kada ne smijete više da se opterećujete.

Vrijeme za sebe

Svakome koristi da ostane povremeno sam sa sobom, čak i više nego što mislite. To ostavlja prostora da osvijestite šta vam se dešava u životu i postanete svjesni situacija koje vam oduzimaju previše energije.

Na taj način moći ćete i sebe da upoznate bolje i da lakše razmislite o planovima i narednim koracima u porodičnom i poslovnom životu. Probajte i da budete svjesni sopstvenih osjećanja i da ih ne potiskujete.

Spavanje

Ponekad vam je jednostavno potrebno da se naspavate da biste se dobro odmorili. Stručnjaci preporučuju sedam sati sna kao minimum, a ukoliko ne spavate ni toliko, ne iznenađuje ukoliko ste umorni i malaksali.

Ako nemate vremena da odmah nadoknadite sav propušten san, kratko dremanje u toku dana može da bude rješenje za osvježenje, ali to ne djeluje isto na sve ljude. Pored toga, ovo nije dugoročno rješenje i ukoliko vam se stalno spava u toku dana, nešto ipak morate da promijenite.

Vreme napolju

Iako u slobodno vrijeme često poželimo samo da gledamo neki film ili seriju, što je sasvim u redu, možda ipak treba napraviti pauzu od gledanja u ekran i baviti se nečim drugim. Jedan od primjera bio bi da izađemo i prošetamo, naročito ako je u blizini priroda.

Već smo spomenuli koncept šumskog kupanja koje pomaže u snižavanju stresa i borbi protiv upala, a tu je još puno drugih studija koje potvrđuju da je šetnja uvijek zdrava i dobra opcija. Makar i 10 minuta dnevno biće osvježavajuće.

Vrijeme sa drugima

Baš kao što nam je potrebno vrijeme za sebe, tako nam je potrebno da budemo okruženi drugim ljudima.

Da bi to vrijeme bilo kvalitetno provedeno i svrsishodno, treba da budete okruženi ljudima u čijem društvu možete da budete prirodni i koje vam uvijek prija da vidite.

Ima i onih ljudi koji iscrpljuju i njih treba izbjegavati i generalno, a naročito u ovakvim situacijama, već se fokusirati na one ljude nakon čijeg društva ćete se osjećati odmoreno.



Izvor: city.magazine.danas.rs