14-02-2023

Petar Lubarda obilježio i odredio tokove slikarstva 20. vijeka

Prošlo je 49. godina od smrti Petra Lubarde, jednog od najvećih likovnih staralaca, koji je obilježio i odredio tokove slikarstva druge polovine 20. vijeka.


Foto: JU Muzeji i galerije Nikšić

"Ime Petra Lubarde i njegova umjetnost nas obavezuju da čuvamo i promovišemo našu kulturnu baštinu i sa pažnjom kreiramo politike u kojima ćemo stvoriti bolje uslove za neka nova velika imena u likovnom stvaralaštvu", poručili su u Ministarstvu kulture i medija.

"To je moje tlo. Ako bi me neko pitao ko je moj učitelj u umjetnosti, morao bih da mu odgovorim, to je jedino bila Crna Gora", govorio je Petar Lubarda.

Lubarda je rođen 1907. u Ljubotinju nedaleko od Cetinja. Gimnazijsko školovanje započinje u Herceg Novom i nastavlja u Splitu, Sinju i Nikšiću, gdje stiče prva saznanja o slikarstvu kao profesiji. U Nikšiću, kao đak završnog razreda gimnazije, 1925. priređuje prvu samostalnu izložbu. Iste godine se upisuje na Umjetničku školu u Beogradu, gdje su mu profesori bili Ilija Šobajić, Ljuba Ivanović i Beta Vukanović. Međutim, nakon nekoliko meseci prekida školovanje i 1926. odlazi u Pariz, gdje će boraviti do 1932. U Parizu se upisuje na "Académie des Beaux Arts".

Od 1945. do 1949. živi u Beogradu. Zajedno sa Milom Milunovićem dolazi na Cetinje, gdje učestvuje u formiranju Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Postaje drugi predsjednik ULUCG-a. Učestvuje u formiranju Umjetničke škole na Cetinju 1947. Bio je njen profesor i prvi direktor. Boravkom na Cetinju, u ponovnom susretu sa prirodom, Lubarda pravi istorijski zaokret ka uspostavljanju jedne sasvim originalne modernističke koncepcije slike. Ovde nastaju neka njegova kapitalna dela, koja će kasnije biti izložena na istorijskoj izložbi u Umjetničkoj galeriji ULUS-a.

Učestvuje na Venecijanskom bijenalu 1950. Izlaže na Bijenalu u Sao Paolu, u Galeriji "Michel Warren" u Parizu. Na Trećem bijenalu likovnih umjetnosti u Tokiju 1955. dobija nagradu za sliku "Noć u Crnoj Gori". Dobija nacionalnu nagradu Gugenhajmove zadužbine 1956. za sliku "Borba konja".

U okviru Svjetske izložbe EXPO u Briselu na izložbi "50 godina moderne umjetnosti" uvršćena je i Lubardina slika "Mediteran" iz 1952. Jedini je jugoslovenski slikar čije je djelo reprodukovano u "Istoriji modernog slikarstva" Herberta Rida.

Kako je zapisao Miodrag B. Protić, u izjavi povodom smrti velikog umjetnika, 13. februara 1974. Petar Lubarda je sredinom 20 vijeka imao onu ulogu preporoditelja našeg slikarstva, koju je početkom vijeka imala Nadežda Petrović.

Godine 1997. ustanovljeno je najveće priznanje "Petar Lubarda" koje se dodeljuje za likovnu umjetnost u Crnoj Gori.


Izvor: Portal RTCG