16-12-2021

Petarde odlaze u prošlost: Praznici bez omiljene maloljetničke zabave

Na osnovu analize koju je uradila radna grupa sačinjena od predstavnika MUP-a, Ministarstva zdravlja i Uprave policije 30. jula ove godine donesena je naredba o zabrani prodaje i upotrebe petardi tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Petarde odlaze u prošlost: Praznici bez omiljene maloljetničke zabave | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Naredba je donešena u cilju zaštite zdravlja građana, posebno što je analiza pokazala da se tokom praznika pirotehnička sredstav zloupotrebljavaju i da se njima nestručno rukuje, što izaziva povrjeđivanje maloljetnika, među kojima je bilo i lica koja su nakon povrjeđivanja ostala sa trajnim invaliditetom.

"Tokom božićnih i novogodišnjih praznika neće biti prodaje pirotehničkih sredstava drugog razeda, a to su petarde. Ostali pirotehnički proizvodi drugog razreda kao što su: fontane, rimske svijeće, rakete i vulkani naći će se u prodaji u vremenskom periodu koji je naznačen u Zakonu o ekspolozivnim materijama. Ova sredstva prodavaće se u specijalizovanim prodajnim objektima koji moraju posjedovatu i ispunjvati propisane tačke uslove i standarde i mogu s eprodavati siključivo osobama starijim od 18. godina", kazao je pomoćnik komandira CB Budva, Željko Kadović za Radio Budvu.

Uprava policije i ove godine, u periodu od 15. decembra do 15. januara naredne godine, sprovodi akciju „Petarda“, kako bi spriječila nedozvoljenu trgovinu i zloupotrebu pirotehničkih sredstava.

D.P.