15-03-2023

Petrovac domaćin Evropskog prvenstva za šahistkinje

Od 17. do 30. marta u Petrovcu, u hotelu Palas, biće održano 23. Prvenstvo Evrope za šahistkinje.


Petriovac Foto: Dušan Radević

Do sada je potvrđeno učešće 143 šahistkinje iz 36 evropskih zemalja, koje će se nadmetati za pobjednički pehar, ali i bogat nagradni fond u iznosu od 60000 eura. Takmičenje je takođe kvalifikacionog kartaktera, pa će deset prvoplasiranih takmičarki izboriti nastup na Svjetskom kupu.

U Petrovcu će nastupiti sve tri osvajačice medalja sa prošlogodišnjeg prvenstva, a titulu će braniti poljska šahistkinja Monika Soćko. Tu su i srebrna i bronzana, šahistkinje iz Azerbejdžana, Gunaj Mamedžada i Ulvija Fatalijeva. Očekuje se i dolazak dvostruke evropske šampionke, ruske šahistkinje Valentine Gunjine, prvakinje iz 2021. godine - Eline Denilian iz Jermenije, te nekadašnje evropske i svjetske šampionke Antoanete Stefanove iz Bugarske. Ipak listu učesnica predvodi reprezentativka Gruzije, Bela Kotenašvili.


Logo prvenstva (foto: ŠSCG)

Антоанета Стефанова Antoaneta Stefanova (foto: ŠSCG)
Crnu Goru će predstavljati pet šahistkinja. Reprezentativke Aleksandra Milović, Nikolina Koljević i Mateja Popović će tražiti svoju šansu sa renomiranim protivnicama, a nastupiće i nešto mlađe i talentovane, Tara Ivanović i Marija Mia Maraš.

Statistika garantuje spektakl, a čak 117 igračica su nositeljke međunarodnih titula od kojih je njih šest uspjelo da osvoji titulu muškog velemajstora, dok njih šesnaest ima titulu ženskog velemajstora.

Pripreme za takmičenje ulaze u završnu fazu, a za petak je zakazana svečana ceremonija otvaranja, dok je prvo kolo na programu u subotu od 15h. Biće odigrano 11 kola po švajcarskom sistemu, po klasičnom tempu igre.