15-03-2020

Pionirska fudbalska selekcija Crne Gore trenirala u Budvi

Potencijalni članovi naše najmlađe fudbalske reprezentacije trenirali su na sportskim terenima na Jazu u periodu od 11. do 15. marta. U prvoj grupi selektora Gorana Perišića bila su 22 igrača, a jedan od njih, štoper Andrija Bečić, član je FK Vihor iz našeg grada.

Pionirska fudbalska selekcija Crne Gore trenirala u Budvi | Radio Televizija Budva

Foto: Privatna arhiva

Selektor Perišić u razgovoru za portal RTV Budva ističe da momci dolaze iz svih krajeva Crne Gore, a u najvećem broju iz Srednje regije, jer ih je, kako navodi, tamo i kvantitativno najviše.

"Povod priprema je formiranje U-15 selekcije. Krenuli smo na jesen sa selektivnim utakmicama po regijama i praćenjem prvenstvenih utakmica, zatim smo u februaru imali kampove po regijama u Budvi na kojima je bio 81 djecak. Sada imamo skraćeni spisak od 44, a sve u cilju formiranja konačnog spiska od 25 igrača koji će činiti selekciju za ovu godinu", rekao je on uz napomenu da pionire očekuju turniri i okršaji sa nacionalnim timovima zemalja iz okruženja.

Planirano je da na Jazu treniraju dvije grupe od 22 fudbalera, međutim zbog novonastalih dobro poznatih okololnosti koje je inicirao koronavirus, pripreme je odradila samo prva. Potencijalni član tima i učesnik petodnevnih priprema "sokolića" je i štoper "Vihora" Andrija Bečić.

"Velika čast mi je što sam izabran i što su u meni prepoznali talenat i trud. Reprezentacija je jedna ozbiljna priča gdje se vodi računa o svemu. Zahvalan sam trenerima Boru Perućici i Zdravku Dragićeviću, od kojih sam mnogo naučio kao i svojim saigračima u "Vihoru". Fudbal je moja ljubav od malih nogu, trudiću se da budem sve bolji i bolji, jer je to nešto što volim i u čemu uživam", izjavio je Bečić za naš portal.

Trener "Vihora" Zdravko Dragićević smatra da je klub na pravom putu.

"Za nas kao klub, poziv u reprzentaciju je pokazatelj da smo na pravom putu. Mlad smo klub i fokusirani smo na rad sa djecom. Želimo da uložimo što više za njihov napredak, a tako će i klub napredovati. Ne iznenađuje nas to što su naša djeca u reprezentaciji. Za sada su tu djeca rođena 2005. i 2006. godine, a u narednom periodu očekujemo da će i mlađa godišta pokazati potencijal", istakao je trener FK Vihor Zdravko Dragićević.

Na širem spisku U-15 sastava je i golman budvanskog kluba Teodor Čegar.

Takmičenje u mlađim kategorijama, proces je koji, u skladu sa motivacijom, može značiti i put ka seniorskom nivou. Za one najupornije nije isključena mogućnost da će, kada stasaju, zaigrati na velikoj pozornici.

"Prioritet u radu je njihov individualni i timski napredak iz dana u dan. Najvažnije je da što prije shvate da samo žestok i kvalitetan rad mogu donijeti uspjeh i da se apsolutno tome posvete, ako žele da naprave dobru karijeru i dođu do "A" reprezentacije. Najbitnije od svega je druženje, da izrastu u dobre ljude i da se na svakom treningu i utakmici ponašaju u duhu fer pleja", priča selektor Perišić.

U stručnom štabu zadovoljni su i prošlogodišnjim rezultatima. Crna Gora učestvovala je na tri jaka turnira koja su odigrana u Podgorici, Skoplju i Beogradu. Dvaput je osvojeno drugo, a jednom treće mjesto.

"Imajući u vidu da smo igrali sa reprezentacijama Srbije, Izraela, Slovenije, Sjeverne Makedonije, BIH... te rezultate i igre smatramo velikim uspjehom. Plan za ovu godinu je formiranje selekcije i učešće na dva turnira u Albaniji. Razmišljamo i o dvomeču sa odgovarajućom selekcijom Bugarske", kazao je šef stručnog štaba Perišić, nekada defanzivac podgoričke "Budućnosti" za koju je odigrao preko 100 ligaških mečeva, a dobar dio karijere proveo je u Grčkoj. Bio je akter nezaboravne pobjede Podgoričana nad španskim "Deportivom", tada respektabilnim akterom međunarodne scene. Po završetku meča pod Goricom na semaforu je pisalo 2:1 za domaći sastav.

Kako je zaključio, Crna Gora je uvijek imala i uvijek će imati fudbalskog potencijala. Uostalom, kako drukčije okarakterisati prostor koji je iznjedrio planetarno dokazane Savićevića i Mijatovića, a u posljednjih petnaestak godina Vučinića, Jovetića, Savića i ostale. Svaki istinski zaljubljenik u najpopularniji sport na svijetu ubijeđen je da u onima koji su tek na početku postoji odlučnost da krenu stopama poznatih i dokazanih prethodnika.

Isto tako, reprezentativne aktivnosti Bečića i Čegara, te stalni trud uprave i trenera FK Vihor, znače boljitak za budvanski fudbal, koji je od gašenja "Mogrena" u fazi stagnacije. Obećava mogućnost da u junu "Vihor" formira generaciju kadeta, o čemu se, kako su nas obavijestili, uspješno vode razgovori sa čelnicima Fudbalskog saveza.

M.S.