14-07-2023

Pipun: Malo kalorija a obiluje vitaminima

Osvježavajući pipun sadrži 88 procenata vode, a malo šećera (11 odsto), kao i magnezijum, kalcijum i vitamine. Ovakav sastav čini ga idealnim za vrele ljetnje dane. Jedna kriška ima samo 60,70 kalorija, bogata je vitaminom A, blagotvornim za oči i kožu, kao i vitaminom C.


Foto: Pixabay (Jill Wellington)

Ova dva antioksidansa u kombinaciji štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja. Pipun je najaromatičniji u porodici bundeva kojoj pripada, značajan je izvor minerala i oligoelemenata.

Kalijum pomaže našem tijelu da se oslobodi viška natrijuma i tako snižava povišen krvni pritisak. Istraživanja pokazuju da osobe koje je jedu tokom dužeg perioda mogu da stabilizuju pritisak.

Međutim, ova namirnica može da djeluje nadražajno na stomak kod osjetljivih osoba jer rastvara digestivne sokove i može da ubrza probavu i izazove dijareju jer sumpor iz pipuna nadražuje služnicu želuca i crijeva.

Da bi se ovi problemi izbjegli, birajte zreli pipun i jedite ga više puta dnevno u manjim količinama, a lakše se vari ako ga zapečete u rerni na foliji dvadesetak minuta.

Pipun potiče iz Azije, u staroj Kini je bio poznat milenijum prije nove ere, a u Bibliji se spominje da su Izraelci pošto su napustili Egipat i s Mojsijem 40 godina lutali pustinjom, žalili za svojom omiljenom hranom - pipunom. Poznato je da je čuveni ljekar Hipokrat osobama sa slabim varenjem savjetovao da poslije jela pojedu krišku pipuna prelivenu vinom.