19-06-2020

PKCG: Intenzivna podrška privredi u vrijeme epidemije

Privredna komora (PKCG) je za vrijeme epidemije koronavirusa intenzivnim aktivnostima snažno doprinosila otklanjanju izazova u poslovanju crnogorskih kompanija, ocijenio je njen predsjednik, Vlastimir Golubović.


Foto: PKCG

On je, na sjednici Skupštine PKCG, rekao da je zadovoljan što su sve nadležne institucije na najbolji način odgovorile izazovu pandemije, a posebno je zahvalio zaposlenima u privredi, jer su u uslovima zdravstvenog rizika doprinosili zadovoljenju životnih potreba i nesmetanom snabdijevanju domaćeg tržišta.

Golubović je podsjetio da je kreiran online upitnik preko kojeg je više od 300 privrednika iskazalo probleme sa kojima su se suočili, dok je još 400 sličnih zahtjeva stiglo drugim kanalima komunikacije i oni su efikasno rješavani u saradnji sa donosiocima odluka.

PKCG je formirala i Call centar koji je na raspolaganju privrednicima za otklanjanje nedoumica u radu. Aktivno je, kako je saopšteno, preko svojih članica doprinosila stabilnosti tržišta ključnim artiklima, te u kontinuiranoj komunikaciji sa kolegama iz Komorskog investicionog foruma, nesmetanom odvijanju transporta robe unutar regiona i uspostavljanju zelenih koridora za prioritetne namirnice.

PKCG je imala važnu ulogu i u kreiranju mjera podrške ekonomiji, a Golubović je upoznao Skupštinu sa elementima predstojećeg trećeg paketa mjera podrške, koji će imati razvojni karakter, uz istaknutu ulogu Investiciono razvojnog fonda i poslovnih banaka.

Golubović je saopštio da će u fokusu tog paketa, koji se očekuje naredne sedmice, biti reprogramiranje postojećih kredita, nove linije za likvidnost, obrtna sredstva i razvojni projekti sa povoljnim uslovima otplate.

"Kriza je ukazala na to da je potrebno restrukturirati ekonomiju i fokus razvoja sa usluga prenijeti na proizvodne djelatnosti. U tom pravcu definišu se projekti resornih ministarstava koji će doprinijeti supstituciji visoke uvozne zavisnosti naše ekonomije domaćom proizvodnjom", kazao je Golubović.

Predsjednik Skupštine PKCG, Vojo Banović, saopštio je da je ta asocijacija intenzivno radila kako bi olakšala aktivnosti preduzeća. On je afirmativno govorio o namjerama restrukturiranja privrede u smislu smanjenja uvozne zavisnosti i ukazao na neophodnost formiranja robnih rezervi strateških proizvoda.

Predstavnik Đovani trejda, Marko Škrelja, ukazao je na izazove sa kojima se, uoči sezone, suočavaju zakupci plaža i dodao da je riječ o tome da su oni opterećeni cijenama i u nemogućnosti da pribave nužnu dokumentaciju.

Predstavnik Morskog dobra, Rajko Malović, podsjetio je na zaključke Oodbora udruženja turizma i ugostiteljstva, kojima je, između ostalog, preporučeno lokalnim samoupravama i nadležnom ministarstvu da svim privrednicima u zonama lokalnih samouprava, Nacionalnih parkova i Morskog dobra, produže rješenja o postavljanju privremenih objekata većih od 30 metara kvadratnih do kraja godine.

Predstavnik Instituta za crnu metalurgiju, Ranko Nikolić, kazao je da je ta kompanija tokom epidemije radila smanjenim kapacitetom, ali nije prekidala proizvodnju i uspjela je da ugovori vrijedan posao u Sloveniji, sa termoelektranom Šoštanj.

On je dodao da je aktuelna realizacija poslovnih aranžamana sa kosovskim kompanijama, kao i da su snabdjeli rezervnim djelovima brojne domaće firme.

Predstavnik Normal Companyja, Mile Gujić, smatra da je neophodno, što prije, uz poštovanje zdravstvenih mjera, obezbijediti dolazak radne snage iz okruženja na crnogorska gradilišta.

Predstavnik Ralexa, Radoman Burić, govorio je o značaju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, sa posebnim naglaskom na vjetroelektranu Krnovo, koja je prvi elektroenergetski objekat izgrađen nakon 40 godina.

Skupština Privredne komore razmatrala je Informaciju o aktivnostima te asocijacije za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, a donijete su odluke o oslobađanju obaveze plaćanja članskog doprinosa za 2017. i 2018. godinu preduzeća koja imaju do pet zaposlenih.

Skupština je produžila mandat potpredsjednici PKCG, Ljiljani Filipović.



Izvor: MINA Business