30-09-2021

Plate zdravstvenih radnika od naredne godine veće 12,5 odsto

Zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori od 1. januara naredne godine plate će biti uvećane 12,5 odsto, najavio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Plate zdravstvenih radnika od naredne godine veće 12,5 odsto | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

On je kazao da će, uz najavljeno povećanje zarada od 17 odsto svim zaposlenima u državnim institucijama, plate zdravstvenim radnicima biti veće 30 odsto.

On je zahvalio ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović i svim zdravstvenim radnicima koji su omogućili da Crna Gora ima dobru sezonu.

Borovinić Bojović je kazala da je povećanje zarada jedan od načina da se država oduži ljekarima koji svake sekunde nose jedan od najtežih tereta na svojim leđima.

„Trenutno, ljekar opšte prakse zarađuje 622 EUR, specijalista 755, a subspecijalista 823 EUR. Od 1. januara te plate iznosiće 809 EUR, 981 EUR, odnosno 1.070 EUR“, precizirala je Borovinić Bojović.

Kako je navela, ako medicinska sestra sada zarađuje 400 EUR, ona će od 1. januara primati oko 520 EUR.

„Vjerujem da ćemo na ovaj način konačno motivisati naše ljekare da shvate da ne postoji ljepši komad neba od onog nad Crnom Gorom i da treba da ostanu ovdje i da liječe svoj narod“, rekla je Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović je kazala da će se truditi da se trend povećanja zarada nastavi i u 2023. godini.