24-04-2020

Plavi zmaj: Nije mitološko biće već jedno od najinteresantnijih stvorenja iz morskih dubina

Plavi zmaj Glaucus atlanticus, jedan je od naljepših pripadnika životinskog carstva. Iako je nazvan po mitološkom biću, zmaju, ova životinjica pripada porodici morskih puževa, narastu oko tri cm, a mogu se pronaći u okeanima i u umjerenim i tropskim vodama.

Plavi zmaj: Nije mitološko biće već jedno od najinteresantnijih stvorenja iz morskih dubina | Radio Televizija Budva

Pored svog neobičnog izgleda, Plavi zmaj je razvio i neobičan način kretanja. U njihovom stomaku se nalazi vrećica plina koja im omogućava da plutaju zajedno sa talasima. To je jedini način transporta za ove morske puževe.

I njihova ishrana je krajnje neobična. Ovi puževi jedu otrovne meduze poznate kao Portugalska krstarica ili fizalija. Ne samo da im otrov ne može naškoditi, već ga čak i skladište u specijalne vrećice u svom tijelu, koje kasnije mogu koristiti za samoodbranu. Upravo je to i razlog zašto se neki ljudi više boje ovih puževa čak i od samih otrovnih meduza.


Još jedna od zanimljivih karakteristika ovog stvorenja jeste i njihov ‘naopaki život’. Kada kažemo naopaki, mislimo na to da većinu vremena provedu okrenuti naopkao, to jest na leđima. Zbog plave boje na stomaku, i srebrene boje na leđima, kada Plavi zmajevi plutaju naopako, gotovo da su nevidljivi i iz morskih dubina i iz vazduha. Kada su na kopnu, sklupčaju se i ponovo rašire tek kada uđu u vodu.


Glaucus atlanticus je hermafrodit, odnosno ima i muške i ženske reproduktivne organe. Nakon parenja, obje jedinke proizvode jaja.

U prilogu pogledajte i kratak video o ovom interesantnom morskom biću: