19-03-2023

Plemena u SAD dobijaju bizone kako bi obnovili posebnu vezu sa ovim životinjama

Desetine bizona iz planinskog parka pored Denvera prebačeno je na teritoriju gdje živi nekoliko plemena Indijanaca koji su ponovo preuzeli upravljanje životinjama, sa kojima su njihovi preci živjeli vjekovima.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Nakon ceremonijalnog bubnjanja i pjevanja, kao i zvaničnog i priznanja plemena koja su nekada zauzimala okolni teren, bizoni su utovareni u kamione za preseljenje u plemenske zemlje.

Šest životinja iz Kolorada formiraće jezgro novog stada za narod Juči južno od Tulse u Oklahomi, rekao je Ričard Graunds iz projekta jezika Juči.

Krdo će se vremenom proširivati, kako bi se ponovo uspostavila duhovna i fizička veza prekinuta prije dva vijeka, kada su bizoni bili skoro zbrisani sa ovih prostora, a Juči protjerani da napuste svoju domovinu, rekao je Graunds.

On je uporedio povratak krupnih životinja sa oživljavanjem jezika Jučija - i rekao da su i jezik i bizoni neodvojivi od zemlje. Bizoni su bili „prvobitni čuvari" te zemlje, rekao je.

„Izgubili smo tu vezu sa bizonima, tu fizičku vezu, kao dio kolonijalnog napada“, rekao je Graunds i dodao: „Dakle, mi kažemo da smo mi ljudi Juči još uvijek ovdje, i da su sada i bizoni još uvijek ovdje, i važno je ponovo povezati i obnoviti te odnose sa zemljom, sa životinjama i biljkama“.

Transferi su takođe uključili 17 bizona koji se šalju u sjeverno pleme Arapaho i 12 životinja za pleme istočnih Šošona — oba iz Vajominga — i jednu životinju u Memorijalni savjet Tol Bul, koji ima članove iz različitih plemena, rekli su gradski zvaničnici.

Prebacivanje životinja je usljedilo dvije nedjelje nakon što je američka sekretarka unutrašnjih poslova Deb Haland izdala naredbu o očuvanju bizona, sa ciljem da se dodatno proširi broj velikih krda na teritoriji koje su u vezi sa indijanskim zemljama.

Halandova je takođe najavila 25 miliona dolara podrške za obnovu novih stada, prenošenje više bizona sa saveznih na „plemenske zemlje“ i sklapanje novih sporazuma o upravljanju krdima bizonima sa plemenima, saopštili su zvaničnici.

Američki bizoni izbjegli su izumiranja 1880-ih, ali su i dalje odsutni sa većine travnjaka koje su nekada zauzimali.

Širom SAD, 82 plemena sada imaju više od 20.000 bizona, a broj stada na plemenskim zemljama je porastao posljednjih godina. Životinje su prebačene u rezervate iz drugih plemena, iz saveznih, državnih i lokalnih vlasti, kao i sa privatnih rančeva.

Isporuke do 2030. godine
Desetine miliona bizona su nekada lutale Sjevernom Amerikom sve dok ih nisu skoro u potpunosti ubili doseljenici, lovci i američke trupe.

Njihova propast je dovela do uništenja indijanskih plemena širom kontinenta koja su se oslanjala na bizone i njihove djelove za hranu, odjeću i sklonište.
Skot Gilmor, zamenik izvršnog direktora Denver parkova rekao je da je karakter nedavne ceremonije uvođenja životinja istakla istorijsku važnost ove oblasti za Čejene, Arapaho, Ute i desetine drugih plemena koja su nekada živela u toj oblasti. Ali dodao je da su to za sada „riječi na parčetu papira“.

Ono što radimo je da sprovodimo to što je obećano, bizoni su dio njihove zemlje, oni su dio njihovih porodica“, rekao je Gilmor.

Do danas je 85 bizona iz Denvera prebačeno u plemena i plemenske organizacije. Gradski zvaničnici su rekli da će se isporuke nastaviti do 2030. godine.

(RTS)