17-11-2021

Počela isplata dječjeg dodatka

U Crnoj Gori je počela isplata dječjeg dodatka za djecu do šest godina, čiji su se roditelje prijavili u septembru, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Počela isplata dječjeg dodatka | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz tog resora su kazali da su u godini socijalne pravde uveli dječji dodatak za djecu do šest godina, u vrijednosti od 30 EUR mjesečno.

Prijave su, kako su naveli iz Ministarstva, počele 1. septembra u nadležnim centrima za socijalni rad, a za mjesec je primljeno više od 36 hiljada zahtjeva i donijet isti broj rješenja.

„Ministarstvo je obezbijedilo sredstva za isplatu dodatka za djecu do šest godina u iznosu od 17,6 miliona EUR na godišnjem nivou“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su uz to povećani i iznosi za djecu u stanju socijalne potrebe, i to po 44 i 60 EUR mjesečno, a ukoliko su na redovnom školovanju primanje imaju do 18. godine.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u ovoj godini Vlada obezbjedila i besplatne udžbenike za sve osnovce.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je namjera Vlade bolji životni standard svih građana, naročito najmlađih, kao i uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu.

On je zahvalo koleginicama i kolegama iz centara i Ministarstva koji su, kako je naveo, uložili maksimalne napore da se taj projekat implementira bez problema.

„Da su centri za socijalni rad posvećeno radili, pokazuje podatak da su, poređenja radi, za jedan radni dan uradili približan broj prijemnih listova, odnosno zahtjeva za dječji dodatak kao za pola avgusta ove godine za sve postupke koji se rade kroz Socijalni karton”, istakao je Spajić.

Prema njegovim riječima, u nekom momentu su se stvorile i gužve ispred većih centara za socijalni rad, prije svega u Podgorici, ali je i to riješeno otvaranjem novog punkta kod Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu.

Spajić se zahvalio na kontinuiranoj podršci partnera iz UNDP-a i UNICEF-a, kako na ovom projektu, tako i u cjelokupnoj reformi sistema dječje i socijalne zaštite.

Iz Ministarstva su kazali da se podnošenje zahtjeva za djecu do navršene šeste godine nastavlja, i pozvali sve one koji nijesu podnijeli zahtjev da to i učine.

Oni su podsjetili da je od dokumentacije potrebna lična karta roditelja, odnosno staratelja, i matični broj djece, odnosno djeteta.

Kako su kazali iz Ministarstva, počela je i redovna isplata materijalnih davanja i usluga iz socijalne, dječje i boračke i invalidske zaštite za oktobar, u ukupnom iznosu od preko osam miliona EUR, od čega je oko milion za dodatak za djecu do šest godina.