16-12-2020

Počela nabavka opreme i dodatnih doza vakcina protiv gripa

Nakon što je iz budžeta Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) opredijeljeno 700.000 eura, započet je proces nabavke dodatne količine lične zaštitne opreme i 10.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa, saopšteno je Dnevnim novinama iz Javne zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore (JZUACG) Montefarm.

Počela nabavka opreme i dodatnih doza vakcina protiv gripa | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustacija

“JZUACG Montefarm je nakon odobrenja Ministarstva zdravlja, pristupio procesu nabavke dodatnih količina lične zaštitne opreme i vakcine protiv sezonskog gripa u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”, naveli su DN iz Montefarma.

Tako je u ponedjeljak firma MEDICA iz Podgorice izabrana za najboljeg ponuđača za nabavku 400.000 pari hirurških rukavica, ukupne vrijednosti od 112.000 eura, dok je firma Osmi red iz Podgorice izabrana za najboljeg ponuđača za nabavku 200.000 jednokratnih vodootpornih zaštitnih odijela skafandera u iznosu od 400.000 eura.

Podsjećamo, kako je iz FZO ranije saopšteno, nakon upućenog zahtjeva Montefarma, koji ih je obavijestio da im prijeti nestašica zaštitne medicinske opreme za ljekare i medicinske sestre, iz ove zdravstvene ustanove je odlučeno da se u tu namjenu preusmjeri 700.000 eura namijenjenih za nabavku vakcina protiv HPV virusa koje sprečavaju obolijevanje od karcinoma grlića materice.

Montefarm je tražio od Fonda, Ministarstva zdravlja i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti novac za 10.000 doza vakcine protiv gripa, 5.000.000 komada nitrilnih nesterilnih rukavica, 400.000 pari hirurških rukavica, po 200.000 komada jednokratnih zaštitnih odijela i jednokratnih vodootpornih mantila.

Potrebu za novim dozama vakcina protiv sezonskog gripa iskazale su javne zdravstvene ustanove, nakon što je u prvoj fazi vakcinacije potrošena 31.000 doza vakcina čiju je isporuku Montefarm u junu ugovorio putem javnih nabavki.

Jedno od mogućih objašnjenja velikog odziva građana da se vakcinišu je strah od preklapanja sezonskog gripa i korona virusa na koje su stručnjaci upozoravali. Međutim, za sada, prema informacijama koje je IJZ saopštio CdM-u, nema nijednog zabilježenog slučaja sezonskog gripa, pa ni njihovog ukrštanja.

“U Crnoj Gori trenutno nije zabilježen nijedan laboratorijski potvrđeni slučaj sezonskog gripa”, kazali su iz IJZ.

Na pitanje da li oboljeli od gripa imaju manju šansu da obole od korona virusa, iz IJZ ističu da neka trenutna naučna saznanja i ispitivanja, zasnovana na ograničenoj i relativno maloj količini podataka, ukazuju da je manja šansa da određene osobe istovremeno obole od gripa i korona virusa.

“Slučajevi zajedničke tj. istovremene infekcije su opisani u literaturi, ali je njihov broj iznenađujuće mali i ispod očekivanog nivoa. Za sada moderna nauka nije dala objašnjenje zašto je to tako, ali određeni evolucionisti bi jednostavnim rječnikom kazali da se radi o “takmičenju” različitih mikroorganizama za životni prostor. Međutim, važno je ne zaboraviti da su dokazi ovih teorija i istraživanja još uvijek ograničeni, zbog relativno malih brojeva i slabe snage naučnih dokaza koji proističu iz studija ovog tipa”, navode u IJZ.