21-06-2019

Počela sa radom SOS linija za žrtve seksualnog nasilja

Socijalni servis „SOS linija za žrtve seksualnog nasilja“ otvoren je u Centru za edukaciju i stručnu obuku Crnogorskog ženskog lobija.

Počela sa radom SOS linija za žrtve seksualnog nasilja | Radio Televizija Budva

Nasilje nije više u sferi privatnosti, već u domenu odgovornosti države i društva u cjelini, i Vlada Crne Gore preduzima intenzivne napore da smanji broj slučajeva nasilja, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

SOS centar adaptiran je uz finansijsku pomoć Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), a ispunjavanje uslova za dobijanje licence podržala je Kancelarija UNDP.

Nuhodžić je pozvao sve subjekte društva da se uključe u kampanju protiv seksualnog nasilja, i da broj 020 250 750 zapamte svi kojima je potreban.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nastaviće da unapređuje rad i spremno je da doprinese ostvarenju zajedničkog cilja, a to je nulta tolerancija prema nasilju bilo koje vrste“, poručio je Nuhodžić.

Govoreći o aktivnostima MUP-a u toj oblasti, Nihodžić je ocijenio da su značajni rezultati postignuti radom Operativnog tima za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama, ali i unapređenjem međuresorske saradnje, shodno novom Protokolu o postupanju institucija u slučajevima nasilja, i uspostavljanjem Baze podataka za nasilje u porodici.

On je dodao da je policija prošle godine pratila izvršenje više od 300 zaštitnih mjera, kako bi se na taj način žrtve zaštitile i osnažile.

Nuhodžića je naveo da MUP u kontinuitetu radi na poboljšanju i unapređenju kvaliteta rada policije po svim pitanjima vezanim za rodno zasnovano i seksualno nasilje, što uključuje i programe edukacije, te najavio da je u planu i osnivanje Centra za žrtve seksualnog nasilja.

“I današnji događaj potvrđuje našu posvećenost da se seksualno nasilje zaustavi i spriječi, ali i istrajnost u pružanju podrške žrtvama. Ova linija, dostupna 24 sata, sedam dana u sedmici, na kojoj rade kompetentne konsultantkinje i stručne radnice će omogućiti onima kojima je potrebna pomoć da, preduzmu korake koji vode zaustavljanju i prevenciji nasilja”, kazao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, crnogorsko društvo, kroz zajedničke aktivnosti, partnerstvo i saradnju državnih institucija, civilnog sektora i medija, pokazuje da ne toleriše i da neće tolerisati nijedan oblik nasilja.

Ambasadorka Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan čestitala je otvaranje socijalnog servisa, koji je, kako je navela, još jedna potvrda velike posvećenosti toj problematici.

Ona je navela da je zadovoljna što Vlada i civilni sektor udruženo djeluju na planu borbe protiv nasilja, naročito nasilja nad ženama i djecom.

Izvršna direktorka Crnogorskog ženskog lobija Aida Petrović pohvalila je saradnju sa MUP-om, koja je iz godine u godinu sve kvalitetnija, i zahvalila se partnerima iz TIKA-e i UNDP-a koji su podržali projekat čiji je cilj da pomogne žrtavama da se bez straha obrate za pomoć.

Ona je istakla da svi zajedno moramo graditi sigurno društvo koje ima odgovoran odnos prema žrtvama nasilja, uz poseban senzibilitet prema ženama i djeci.