24-11-2019

Počeli protesti u Miločeru, građani odlučni da zaustave devastaciju prirode!

Danas je u Miločerskom parku održan prvi u nizu protesta protiv divlje gradnje i radova koje izvodi firma "Adriatic properties" grčkog biznismena Petrosa Statisa, koja nije prijavila gradnju niti dobila saglasnost od Opštine Budva. Ukoliko se ne stopira dvilja gradnja i devastacija Miločerskog parka, protesti će biti nastavljeni i naredne nedjelje, poručili su iz budvanskog odbora URA.

Počeli protesti u Miločeru, građani odlučni da zaustave devastaciju prirode! | Radio Televizija Budva

Iako je Miločerski park nekad bio mjesto dje su se Paštrovići okupljali lijepim povodima kao i donosili nekad bitne odluke za ovaj kraj i tadašnju opštinu, danas smo se, sa žaljenjem mogu da kazem okupili da odbranimo miločerske borove od dželata koji žele da ih posjeku, kazao je na današnjem protestu Blažo Rađenović, član Opštinskog odbora URA u Budvi.

Obraćajući se ispred mještana, on je nagalsio da ti dželati ne brecaju od grobova naših predaka koji su ih sadili i čuvali.

"Ne brecaju oni ni od pokoljenja koja bi nas pitala sjutra na šta je mislio naš poznati kant autor Đorđe Balašević kad je u pjesmi "Đe caruju Paštrovići" napisao stih "đe se do samih zvijezda dižu borovi" dal su ti borovi ikad postojali u Miločeru? Iz tog razloga ja vas molim da ukoliko nadležne institucije i organizacije ne stopiraju divlju gradnju i devastaciju odnosno sječu stabala u Miločerskom parku i ukoliko izostane reakcija, da mi u još većem broju i još snažnije podržimo ove građanske proteste i u sledeću nedjelju dodjemo u isto vrijeme na istom mjestu", istakao je Rađenoivić.


Kako je dodao, tajni sastanci i dogovori između Ministarstva turizma i održivog razvoja sa investitorima koji su vodjeni dal u onoj čuvenoj vili od 2000 m2 Pod Goricom i obećanja ili dogovori koji su tom prilikom postignuti, a postignuto je da nam zabrane plaže što su pokušali i pokušavaju.

"Postignuto je da nam zabrane javne staze na Svetom Stefanu i Miločeru što su takođe pokušali i dalje pokušavaju, pokušali su da nam zabrane da obilazimo svoje svetinje, uništili su nam sva igrališta i teniske terene koje smo imali i sad im glasno i jasno porucujemo NEĆE MOĆI gospodo! Ovo je naše i mi ćemo se boriti za sve sto nam Ustav i zakoni dozvoljavaju! A uskoro će jednako bit primjenjivan zakon i na vas i pravda ce vas stići!", poručio je Rađenović.

Okupili smo se na prečac, jer je i sječa počela na prečac, kazala je odbornica URA Božena Jelušić

"Znamo da je Opština stranka u postupku i da dogovora o tome da ovaj spomenik prirode, spomenik arhitekture i kulturnog pejzaža ne smije postati poprište za nečije nezaježljljive interese, istakla je Jelušić, dodajući da su nekadašnje razglednice sa Svetim Stefanom, Miločerom i Dubrovnikom prodavali jugoslovensku turističku destinaciju.


“Stari Paštrovići nijesu ovo sačuvali da neke raskrčmi komadiće ovoga raja, za neke pojedince. Miločer i Sveti Stefan su zaloga primoja i Crne Gore i mi ih moramo zajedno sačuvati. Iako misle da postoje lukave metode da se zemlja vrati nekadašnjoj kraljevskoj porodici, pa se od nje kupi, zašto se onda svim onim Paštrovićima sa kućama na Svetom Stefanu ne bi vratili da i oni budu akcionari, jer Paštrovići su Miločer i Sveti Stefan”, naglasila je ona, podsjetivši prisutne da su sve političke partije potpisale Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i da su svi jedno.

“U ime toga jednog obraćam vam se da svim načinima, snagama, mirnim protestima, pokušamo donosiocima odluka na državnom nivou dokažemo da ovo nije ono što su obećali. Jer 40 godina se priprema teren za otmicu Miločera i Svetog Stefana. Juče je počelo da odzvanja prvi od 12 zvona koji će zatvoriti ove kapije i oduzeti ovaj komad zemlje ovoj državi”, poručila je Jelučić.


Potpredsjednik Opštine Budva Marko Marković je u svom obraćanju, između ostalog, podsjetio da je sa prvim potpresjednikom Opštine Vladimirom Bulatovićem u oktobru podnio krivičnu prijavu protiv tadašnjeg Pavla Radulovića, glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića i NN lica iz resornog ministarstva, zbog sumnje da su zloupotrerijebili službeni položaj prilikom davanja saglasnosti kompanijii “Adriatic properties” za gradnju novog hotela “Kraljičina plaža” u Miločerskom parku.

"Lopta je u njihovom dvorištu, a naše je da građanskim protestima ne dozvolimo dalje devastiranje Miločera. Nadamo se da ćemo imati podršku da se ovakva namjera investitora ne realizije", istakao je on, poručivši da ako se danas ne reaguje, boji se da će biti kasno i kada su u pitanju Bečići, centar Budve, i drugi djelovi budvanske opštine i države uopšte.


Nakon jučerasnje sječe borova u Miločerskom parku, budvanska Ura je odlučila da izađe na protest i pozove građane da im se pridruže, da na miran, civilizovan način iskažu stav prema dugogodišnjim pokušajima otuđenja najljepše zelene oaze na ovom dijelu primorja, ali i cjelokupnog javnog dobra dostupnog samo pojedncima.

"Sječom borova počela se obistinjavati namjera da se ovaj dio obale u potpunosti privatizuje i pretvori u beton, a potpom proda u vidu stanova za trzište, a to ne smijemo dozvoliti, poručili su iz OO Ura Budva.