14-06-2023

Počeo drugi ciklus Programa obuke za računovođe u javnom sektoru

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, čestitao je polaznicima koji su završili prvi ciklus i poželio uspjeh polaznicima drugog ciklusa Programa obuke za računovođe u javnom sektoru, za koji je kazao da stručno usavršavanje predstavlja jedan od ključnih stubova računovodstvene reforme.

Počeo drugi ciklus Programa obuke za računovođe u javnom sektoru | Radio Televizija Budva

Foto: Ministarstvo finansija

On je ukazao na potrebu da se, na održiv način, doprinese razvoju računovodstvene profesije i podizanju svijesti o značaju njene uloge u javnom sektoru.

Na svečanosti povodom obilježavanja početka realizacije drugog ciklusa ovog programa, poručeno je da je računovodtsvena reforma započeta donošenjem Strategije za prelazak javnog sektora na obračunsko računovodstvo, kao i da je Ministarstvo finansija, u skladu sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti, pripremilo Zakon o računovodstvu u javnom sektoru i set podzakonskih akata, koja se odnose na kontni okvir, računovodstvenu metodologiju, finansijsko izvještavanje i registar subjekata javnog sektora.

„Ovaj Program će pružiti snažnu osnovu u poznavanju kako nacionalnog budžetskog računovodstva, tako i međunarodnih računovodstvenih standarda za javni sektor, što će, u konačnom, olakšati i primjenu nove računovodstvene regulative“, navodi se u saopštenju.

Na svečanom obilježavanju početka drugog ciklusa obuke govorili su i direktor Agron M. Camaj i pomoćnica direktora te Uprave, Marijana Nedović Radulović, koja je institucionalni partner Ministarstva finansija u realizaciji tog Programa.